Prisade Spirit Yachts – klassisk design i modern tappning

En klassiker i modern tappning. Spirit yachts testar gränserna för vad en traditionell träbåt kan vara. Nu prisas varvets modell Spirit 72 Deckhouse av magasinet Classic Boat för sin innovation och design.

Spirit-yachts-74dh-klassiker-modern-trabat-

Det är inte ett sammanträffande att man i den senaste av Bondfilmerna valde just en Spirit Yacht för Englands mest kända spion. Varvet bygger båtar med en otrolig precision och ypperlig hantverksskicklighet. Alltid på en stomme av trä.

Kanske var kanske det just detta som imponerade tidningen Classic Boat Magazine och fick dem att utmärka Spirits senaste modell, Spirit 72 Deckhouse, till årets klassiska båt vid en tillställning på Royal Thames Yacht Club i början av april.

Den nya modellen ska inte bara vara en bekväm semesterkryssare utan även ett tävlingsredskap för de som önskar. Foto: Spirit Yachts

Hittills har bara ett skrov av den nya modellen sjösatts men på varvet pågår ihärdigt arbete för att få ytterligare två gentelemannajakter sjösatta innan sommaren. De tre systerskeppen har samma linjer och specifikationer med toppmoderna elektriska system, en rigg i kolfiber och segel tillverkade från återvunnet material men på insidan lär de skilja sig åt rejält.

Skräddarsydd efter ägarens önskemål

Prislappen för de tre DH 72:orna är inte offentlig men för jämförelsens skull kostar en 65-fotare byggt 2021 av samma varv på den begagnade marknaden nära 30 miljoner kronor. För en sådan investering lär man också vänta ett stort mått av egen input i designen, något de blivande ägarna har.

Enligt Spirit Yachts själva så byggs alla tre båtarna utifrån beställarens önskemål. Medan en har valt att ha en däcksalong med navigationsplats och matbord har en annan ägare valt att få komma rakt ner i båtens hjärta – byssan.

För ägaren som vill ta med sig gäster ut finns det goda möjligheter även till detta. I sittbrunnen sitter man ledigt upp till tio personer runt ett finsnidat bord med integrerade kylfack för att hålla drinkarna kalla.

Läs även:
Här är Bonds nya segelbåt!
Spirit 35 – världens första foilande elbåt i trä

Fram i fören finns en masterhytt med en stor dubbelsäng, soffa, badrum och det mesta andra man skulle kunna önska sig. Gästhytterna snålar inte de heller och har alla varsitt tillhörande badrum i anslutning till hytten.

Låter det lockande? Anima II, den första av de tre jakterna går att chartra!