Pogo 36 – världens snabbaste semestersegelbåt?

En båt som är extremt lätt, extremt spartansk och extremt snabb men som likväl går under benämningen cruiser. Det kräver en förklaring. Se inslaget från båtmässan i Düsseldorf!

En avskalad och extrem snabbseglare där det mesta, för att inte säga allt, har gjorts för att spara vikt. Det räcker för att man ska förstå att Pogo 36 hör hemma på kappseglingsbanan. Och bara där.

Se också:
Pogo 30 – tuff cruiser med havskappseglargener
Pogo 30 – att familjesemestra 7 veckor med eldrift

Men icke! Tvärt om envisas tillverkaren, franska Pogo Structures, att kalla detta för cruiser. Må vara att den har fällköl för smidig åtkomst till grunda vikar och solstänkta stränder.

Våtrumsmattor och draperier

I övrigt har den tydliga drag från Class40 där få om ens något tillåts stå vägen för prestandan. Den som önskar durkar i teak istället för våtrumsmattor och riktiga dörrar istället för draperier får sålunda leta vidare.

Nära till planing

I detta snabbseglande koncept ingår också, förutom självklarheter som ett särdeles lätt, brett och planingsvilligt skrov också inredning som är hållen till ett minimum. För den som vill ägna sina cruisingnätter i regelrätta sjökojer är det sålunda fritt fram.

Hellberg snöar in

Oavsett vad så är det just detta som får konstruktören och den professionella kappseglaren Jimmy Hellberg att gå igång på riktigt efter att ha betat av 17 hallar på båtmässan i Düsseldorf. Vi tar rygg på honom när han analyserar allt från de dubbla rodren till genomföringarna till drevet. Och så förstås – fördelar och nackdelar med en Oceanvolt elmotor på en riktig snabbseglare.

Häng med!