Skippa gummibåt och RIB – här är världens bästa jolle

En stabil, lättdriven och praktisk jolle med fina seglings-, rodd-, och köregenskaper. Offshore Cruising Tenders lär vara något alldeles extra enligt Hamnens spaning. Se inslaget!

Det långseglande nyzeeländska paret Russell and Karin Carlyon hade letat länge och väl. Men bara för finna att jollar över lag är ett sorgligt kapitel. Frågan var om de inte kunde ta fram något mycket bättre?

Se också:
Så lastar du jollen – på det enkla(?) sättet

Sagt och gjort. Det som växte fram på ritbordet var en jolle som ska vara föredömligt lättdriven, praktisk och potent när det gäller såväl segel- som under full planing för motor. Detta tack vare en rejäl rigg och en eldriven vattenjet om så önskas. Som en extra bonus lär den också vara smidig att släpa efter familjebåten.

Fiffiga finesser

Offshore Cruising Tenders, som jollen heter, finns i fem storlekar från 2,71 – 3,91 meter. Utmärkande är den smala vattenlinjen men tack vare en sofistikerad skrovform är den ändå förvånansvärt stabil. Bland finesserna noteras hjul i aktern som förenklar vid sjö- och torrsättningar.

Glas- eller kolfiber?

Listan med finesser och tillbehör fortsätter med badstege, förstärkning i botten för landstigningar på steniga stränder, kapell, lanternor, lyftöglor och spöhållare för att nämna en del.

Vid beställning står valet också mellan en jolle i glas- eller kolfiber där det senare gör att en redan dyr jolle blir ännu mycket dyrare.

Se inslaget!