Renoverad: Riva med Lamborghini V-12:or

Lamborghini och Riva är två italienska namn som smäller högt. Speciellt i kombination. Det här är världens snabbaste Riva och den har dubbla Lamborghini V12:or.

När Ferruccio Lamborghini skulle köpa båt för 46 år sedan var det förstås aldrig någon tvekan. Han vände sig till Italiens mest kända tillverkare av racerbåtar och beställde deras mest hyllade modell: Riva Aquarama.

För att göra sin båt unik och för att följa sina drömmar fullt ut så lät han också bestycka den med två av sina egna motorer. Med dubbla Lamborghini V12:or, istället för de amerikanska V8:or som brukade levereras med Riva Aquarama, stod han därmed som ägare till världens snabbaste Riva.

Lamborghini körde och vårdade sin båt ömt i ett par decennier, från 1969 till 1989, för att vara noggrann, varpå han sålde den till mindre nogräknad ägare som uppenbarligen hade noll till övers för den unika kombinationen Riva/Lamborghini. Han bytte helt sonika ut motorerna mot något modernare. Mystiken kring båten falnade i takt med att båten tappade sin forna glans.

Frosseri i Riva:
Riva – båten, myten och legenden.
Renoverad: Riva med Lamborghini V-12:or.
Riva Aquariva Super – frosseri i italiensk design.
Bengt bygger sin egen Riva Aquarama!
Svenskarna som bygger sina egna Riva-båtar.
Legendariska Riva satsar stort.

Nu har dock en holländsk entusiast rustat upp båten och återigen bestyckat den med Lamborghini-motorer. En operation som har krävt mycket kraft, tid och tålamod. Men som nu väcker beundran hos båtnostalgiker runt om i världen.

Toppfarten med de nyrenoverade Lamborghinimotorerna (2 x 350 hk) sägs vara 48 knop, vilket kan jämföras med 40 knop som de amerikanska V8:orna som Riva-varvet levererade som original lyckades prestera.

Därmed håller sannolikt också Riva Aquarama med nummer 278 troligtvis fortfarande ställningen som världens snabbaste Riva.

Det italienska Riva-varvet grundades redan 1842 och byggde till en början färjor. Efter andra världskriget tog visionären Carlo Riva över rodret och såg framtiden i snabba motorbåtar av högsta kvalitet.

Carlo Riva gör tummen upp för Riva Aquarama nummer 278 som har dubbla Lamborghini V12:or.

De världsberömda Riva Aquarama-båtarna byggdes mellan åren 1962 och 1996. Carlo Riva, som idag är 92 år gammal, var i hög grad delaktig när Ferruccio Lamborghini lade sin beställning för 46 år sedan. Likväl som vid renoveringen nu senast.

I filmen nedan syns en mycket nöjd Carlo Riva i den nyrenoverade Aquaraman som nu också är till salu för omkring 20 miljoner kronor.