Nya Axopar 29 XC – dags för tronskifte bland hyttbåtarna?

En av båtbranschens största säljsuccéer har fått en uppföljare. Nu är frågan – är nykomlingen verkligen bättre än sin föregångare? Hamnen spanar in Axopar 29 XC Cross Cabin på båtmässan i Helsingfors.

Året var 2014 när Axopar 28 slog ner som en bomb och fick båtbranschen att hoppa högt. För båtpressen gällde det nu att att analysera, för publiken att reagera och för många konkurrenter – skulle det visa sig – att kopiera.

Det vinnande receptet var – enkelt sammanfattat – raka ändskepp, låga fribord, fräck design, snitsiga funktioner, öppen inredningslayout samt ett konkurrenskraftigt pris. Allt detta i en minst sagt djärv kombination. Resten är historia. En story där en och annan förfining förbättring och uppdatering av trotjänaren Axopar 28 har varit var en av många milstolpar.

Högre och kaxigare

I fallet med nya Axopar 29 XC Cross Cabin, som nu ska ersätta Axopar 28 Cabin, handlar det om mer än små modifieringar. Grunden känns fortfarande igen men därutöver noteras såväl mjukare linjer och högre fribord såväl som en uppenbart kaxigare överbyggnad om man går på utseendet.

Listan över nya grepp kan sedan fyllas på med en luftigare interiör, en mer harmonisk (mindre kantig) däckslayout och inte mindre än fyra bra kojplatser som är fördelade på två hytter.

Den som blint följer tillverkarens råd låter sedan bestycka nyheten med 2 x Mercury på 200 hästkrafter vardera. Ett montage som garanterar denna hyttbåt en toppfart på 50 friska knop.

Fart eller förnuft?

Med tanke på vad en ensam motor – förslagsvis en 300-hästare – skulle innebära av sparade service-, bränsle- och inköpskostnader så kan Hamnens utsända reportrar ändå inte avfärda ett singelmontage som ett vettigt alternativ.

Samma pris som föregångaren

Priset för Axopar 29 XC Cross Cabin ska enligt uppgift vara jämförbart med detsamma för föregångaren Axopar 28 Cross Cabin. På båtmässan i Helsingfors här om sistens innebar det 146 000 Euro (inklusive 300 hk och finsk moms på 24 procent).

Se inslaget!