Ny folklig elbåt, vätgasdriven V8:a och Arconas nya 50-fotare

Ryska oligarker söker fristad på Maldiverna, Ubåt för privatbruk, ny svensk eldriven och foilande wakeboard och mycket mer i Studio ep.16.

Hamnen har tidigare rapporterat om Arcona Yachts värvning av designer-esset och X-Yachts grundare Niels Jeppesen. Frågan var vad det skulle leda till. Nu vet vi mer. Först ut är en sportig och strykjärnsliknande 50-fotare med jollegarage och dubbla roder för att nämna en del. Samtidigt noteras en slående likhet med tidigare skapelser.

Stora lyxproblem

Maldiverna har blivit en het uppsamlingsplats för ryska oligarkers lyxjakter där det framför allt är avsaknaden av utlämningsavtal som lockar. Seychellerna likaså. Nu finns alltså anledning att tro att livet på en lyxjakt är en minst sagt stressig tillvaro. Inte minst för besättningen vilket Cornelia berättar om i en P1-dokumentär.

Ubåt för privatbruk

Nästa inslag gäller en Ubåt för privatpersoner. Nemo, som den heter, kan manövreras ned till 100 meters djup och kan stanna under ytan i upp till åtta timmar. Toppfart 3 knop. Pris 10 miljoner kronor.

Foilande eldriven wakeboard

En svensk tillverkare av eldrivna wakeboards är på offensiven med en ny och foilande variant. Enligt uppgift ska den ha en räckvidd på 20 sjömil i 15 knop. Något som naturligtvis förlängs avsevärt när man hittar vågor som extra draghjälp.

Vätgasdriven V8:a

De som tycker att V8:or har förlorat sin glans i tider av miljötänk finns det nytt hopp i ett samarbete mellan Toyota och Yamaha. Ett samarbete som har resulterat i en vätgasdriven motor med en rungande finstämd sång för motoröron. Tidiga tester skvallrar om bra acceleration och ett särdeles piggt temperament i denna 450-hästare som ”håller passion för förbränningsmotorer vid liv”.

Folklig elbåt

Över till en lovande uppföljare av elbåten Bella Zero som i vars tidigare version drogs med uppenbara detaljmissar i Hamnens test. Nu anar vi en betydligt mer genomarbetad version som förhoppningsvis lever upp till målet att vara det folkliga alternativet. Inte minst tack vare ett förhållandevis lågt pris på 599 000 kronor.

Poker Run Oxelösund

Folkligt blir det också den 16 juni när man arrangerar Poker Run i Oxelösund som inte bara vänder sig till de största V8-mullrande skapelsen utan också mindre men ack så rappa och spektakulära ekipage som ska förgylla showen.

Drabbar ingen svinrik

I ett inslag om de verkligt tunga aktörerna inom havskappsegling noterar vi hur ryska miljardärer kommer undan med sitt deltagande medan ryssar i de mindre seglingsklasserna tvingas ge upp sin verksamhet på grund av rådande förhållanden.

Uppsnofsad Ockelbo

Sist men inte minst noterar vi att trotjänarna Ockelbo B16 och B18 håller ställningarna med sin särskilda förmåga att gå hem hos den genuina skärgårdsbefolkningen. Frågan är dock hur ansiktslyftningen med nya sturpulpeter och på det hela taget en uppsnoffsad stil tas emot.

Se Studio ep.16!