Nödhamn vid hotellön som säljs för 19 miljoner

Oljelampan börjar lysa och vi söker nödhamn för att kontrollera läget. Och det blir inte vilken holme som helst. Här spanar vi in fyrplatsen Dämman som är till salu för 19 miljoner. 

Så snart vi fått av motorkåpan och kontrollerat att det visst finns olja i motorn och efter ett kort samtal till Suzukihandlaren får vi veta att oljeindikatorn i det här fallet bara betyder att det är dags för 20-timmarsservice. Nu kan vi pusta ut och exalteras över den unika platsen vi just landstigit.

Den heter Dämman och är en fyrplats belägen på ett stort grund i norra Kalmarsund. Fyren byggdes 1873 och den var i bruk fram till 1968. Senaste 18 åren har den varit i privat ägo och byggts om för att fungera för hotell- och restaurangverksamhet men går också att använda som privat bostad. Det finns fyra våningsplan och källare. Matsalen rymmer 50 personer. Källaren har både bar och bastu och vill man går det att sova i lanterninen.

Renoveringen har verkligen givit platsen en speciell form. Mannen som drog igång projektet hade en vision om att bo på vattnet och vara herre över sitt eget land. En av våra läsare vittnar om att bo och äta här när hotellverksamheten drevs, var något utöver det vanliga.

Det går knappast att få bättre havsutsikt men man har ändå ögonkontakt med Öland i öst och fastlandet i väst. Det är cirka sex distans till fastlandet och om man inte orkar skumpa fram 20-30 minuter med båt ska det gå fint att landa här med helikopter.

Trots det vackra läget och häftiga byggnaden verkar objektet inte vara helt enkelt att sälja. Priset började på 25 miljoner och är nu nere i 19. Ett klipp?

Se objeketet mäklarens egen sajt.