Något för den händige – klassisk jakt säljs till fyndpris

Visst är det något av ett projekt, men tänk att köpa en klassisk 60-talsjakt och själv sätta kursen för dess framtid. Följ med ombord på Mongoose, kanske är hon något för dig? 

Klassiska-Lyxjakten–mongoose-till-salu
Kan Fairmiles 82:an Mongoose vara marknadens mest prisvärda lyxjakt?

Byggd helt i stål 1963 av Fairmile på det välkända Berwick-varvet i England. Tillverkaren som under Andra världskriget blev känd för sin innovativa idé att bygga skeppsdelar utspritt över hela landet i mindre verkstäder längs med kanalsystemen. Ett initiativ taget för att minska sårbarheten från de tyska bombplanen.

Fairline blev ett stort namn i hela det brittiska samväldet och började efter kriget konstruera trålare. Det dröjde dock inte länge innan man sökte nya kundkretsar. På 1960-talet gav man sig in i lyxjaktssektorn med fokus på att bygga sjödugliga båtar som utan problem skulle kunna ta sig från ena sidan av Atlanten till den andra.

Det är här Mongoose kommer in i bilden.

Ett moderniserat stycke historia

Tidigare ägare har anpassat båten från att vara en 60-tals jakt till en mer anpassad för 2020-talets bekvämligheter. I salongen är kök uppdaterad till en standard god nog för de flesta att flytta ombord. Likaså är all finish på väggar och golv i fint skick.

För den som vill ta ut Mongoose på äventyr krävs dock lite kärlek. Att kliva upp i pilothuset är lite som att ta en resa tillbaka till 1960 då båten byggdes och stora delar av utrustningen skulle sannolikt passa bättre på ett museum än ombord på en jakt i bruk.

Äventyr är nämligen något en båt som denna förtjänar. Med sina två motorer från caterpillar på 175 hästkrafter vardera kommer Mongoose upp i en marschfart på cirka sju knop. Motorerna är ombyggda och den ena servad med ett två handfull timmars gång.

Men låt inte oss uppehålla er, följ med ombord i klippet nedan!