Eldriven yrkesbåt ska förbättra arbetsmiljön

Vafalls? En eldriven yrkesbåt! Japp, och det är inte alls så otänkbart. Snarare tvärt om med tanke på arbetsmiljön och driftskostnaderna. Här spanar vi in Go Electrics nya koncept.

De borde vara en dröm för många, de eldrivna arbetsbåtarna, som framför allt vänder sig till yrkesfolk med fasta rutter där körsträcka och laddbehov är lätta att beräkna. Med paketet kommer också en avsevärt förbättrad arbetsmiljö utan avgaser och vibrationer.

En eldriven båt kan också vara ett ekonomiskt val över tid med lägre driftskostnader och längre serviceintervaller – särskilt om bränslepriserna klättrar tillbaka mot tidigare nivåer.

Eldriven laståsna

Senast ut är go Electrics eldrivna MS Boats W610 som har allt vad man kan önska av en riktig laståsna och transportbåt och där bogramp, lastdäck, lyftkran och en rejäl skyddande styrpulpet hör till självklarheterna.

Gustav Morin, reporter på plats på båtmässan Allt för sjön, uttrycker sin entusiasm över den eldrivna båten:

– Eldrivna båtar är ett härligt ämne, tycker jag. Inte minst när det handlar om en sådan här riktigt robust båt.

W610 är byggd för att hantera tunga laster och krävande arbetsuppgifter, vilket gör den idealisk för användning i hamnar eller för transporter i skärgården.

Långsamt är metoden

– Här har vi ett enormt lastdäck. Det här är verkligen en stabil plattform. Tänk dig sopkörning, att man ska frakta cementblandare, kylskåp… Allt man kan komma på. Behöver man lasta den tungt, så kör man långsamt. Då funkar den här elektriska drivlinan superbra.

Båten är utrustad med en 55 kW utombordare från Torqeedo, ett tyskt företag som var först ut att satsa på elmotorer för båtar på bred front. Denna motor är kopplad till ett batteri från en BMW i3 med en total kapacitet på cirka 42 kWh, varav cirka 39 kWh är användbara.

Gammal trotjänare

– Det är en Torqeedo-drivlina. Det är det tyska bolaget som har haft elmotorer sen elmotorer fanns på båtar, i alla fall i större skala. Här har man tagit en 55 kW-utombordare som inte är känd för att vara jättetyst. Men den är relativt effektiv om man jämför med fossildrivna varianter.

Laddning sker via ett 11 kW-system som kan anslutas till ett vanligt trefasuttag.

– Med ett vanligt trefasuttag kan man maxa ut med den laddningen. Då tar det ungefär fyra timmar att ladda upp det, så som jag räknar.

När båten är olastad kan den, enligt tillverkaren, nå hastigheter upp till 20 knop, med en räckvidd på cirka 20 sjömil under optimala förhållanden. Men vår erfarenhet säger att det kan vara en aning optimistiskt.

Avgas- och vibrationsfritt

– Om man är en hamnarbetare, man åker runt och gör servicejobb och mest kör i låg fart, då kan man hålla på i timmar och slippa vibrationer och det mesta av oljud, även om jag vet att just Torqeedos kraftfullare motorer som denna inte är alls lika tyst som de små snurrorna många testat. Men man slipper höga bränslekostnader, och framförallt får man en fin arbetsmiljö där man slipper andas in avgaser hela dagarna.

Vill man ha en planande båt med 400–500 kg last kan man välja en kraftigare drivlina och större batteri. Allt enligt respektive kunds behov och plånbok. Bredd på ramp och utförandet av hytt med mera är också något kunden väljer själv.

Dryga miljonen kronor

Priset för en begagnad W610 ligger runt en miljon kronor, det är vad båten på båtmässan kostar, medan en ny båt kostar mellan 1,3 och 1,4 miljoner kronor, exklusive moms.