Mantaray M24 – foiling utan avancerad datateknik

Självjusterande foiling utan hjälp av avancerad datateknik. Däri ligger det geniala med Mantaray M24. Se inslaget från Hamnens Elbåtsmässa!

Vägen har varit lång och krokig. Men nu har det som började som en briljant idé av uppfinnaren och geniet Alexander Sahlin blivit verklighet. Vi talar om bärplansbåten Mantaray som nu är redo att släppa sin tredje produktionsbåt. En daycruiser som bara kräver en bråkdel av den energi som traditionella daycruiser kräver för framdrivning.

Se också:
Skippo testar Mantaray M24!

Mest imponerande är kanske ändå att båtens foilingsysten bygger på en helt analog teknik som Hamnen vid flera tillfällen, inte minst under en tidig test av föregångaren EFP16, har låtit sig imponeras av. Något som tillverkaren menar har klara fördelar det gäller allt från driftsäkerheten till handhavandet.

Och så var det frågan om förbrukning. En fråga som kan ses ur två perspektiv. Modellen som var på plats under Hamnens Elbåtsmässa var utrustad med en utombordare från Yamaha på 70 hästkrafter. Med denna konventionella aktersnurra uppskattas bränsleförbrukningen till cirka 0,4 liter bensin per sjömil i marschfart.

Många hävdar dock att bärplan och eldrift går som hand i hand och när vi genomförde vårt test av Mantaray M24 var drivlinan just det – elektrisk.

Vad blir då siffrorna med en elsnurra från Stream Propulsion (37-47 kW) på akterspegeln? Med en behaglig marschfart på 22 knop och en toppfart på 25 ligger energiåtgången på strax över 1 kilowattimme per sjömil. Detta går att räkna om till i runda slängar en knapp deciliter(!) bensin i åtgång på samma sträcka.

Det svenska foilingundret

Under Hamnens Elbåtsmässa fick vi inte bara tillfälle för en provtur utan också ett snack med Kalle Brodín som är en av de drivande krafterna i företaget. Ett företag som i sin tur är en viktig del av det som har kommit att kallas för ”det svenska foilingundret”. Ett välförtjänt epitet då just Sverige har kommit att bli särdeles framstående inom detta område.

Se inslaget!