Mahogny, teak och vackra linjer på Allt för sjön

Få delar på båtmässan Allt för sjön är så uppskattad som Classic Boat Show, där den ena kulturskatten överglänser den andra. Se inslaget!

Raka stäv och smal vattenlinje. Så lyder grundreceptet om man ska skapa ett riktigt energieffektivt skrov. Något som tillverkare av moderna eldrivna motorbåtar har tagit fasta på.

Se också:
Petterssonare renoverad och konverterad till effektiv elbåt

Det var också grundreceptet under fritidsbåtens ungdom. En tid då motorkraften var begränsad och då C. G Petterssons konstruktioner var vägledande. Man kan alltså säga att cirkeln är sluten och att båtarna i träbåtsavdelningen plötsligt ser moderna ut.

Vackra M/Y Parbleu

Det gäller inte minst M/Y Parbleu från 1932 som ritades av nyss nämnda C. G Pettersson och som tillverkades av Fisksätra varv i Saltsjöbaden. Ritningen för båten beställdes av Fisksätra varvs ägare Axel Larsson. Då detta var hans tredje båt döptes denna skönhet till Vinco III.

Båtens ägare under åren 1945–1955 döpte om henne till Parbleu. Hon hade tidvis legat på land i långa perioder, fram till en totalrenovering till originalutförande 1997–1998.

Blixtsnabba Eva

På Classic Boat Show kan man också beskåda den långa, smala och för sin tid väldigt snabba passbåten Eva som byggdes av Neglingevarvet (Stockholms Båtbyggeri AB) 1930. Båten levererades efter Stockholmsutställningen till Sigurd Lewerentz och användes för pendling mellan Djurgårdsbrunnsviken i Stockholm och Utö.

Lewerentz ägde båten in på 1950-talet. Eva totalrenoverades under 2000- och 2010-talen, varvid bland annat den amerikanska åttacylindriga bensinmotorn från Gray Marine på 130 hk byttes till en åttacylindrig Rolls Royce-motor på 250 hk.

Segelbåt av C. G Pettersson

Högst sevärd är också Abu Markub som är något så ovanligt som en segelbåt signerad C. G Pettersson. Han fick uppdraget av Harry Lindberg, dåvarande sekreteraren i KSSS. Kanske hade Lindberg tröttnat på Stockholms innerskärgård och ville se havet utanför?

Troligen var kravet att han i den nya båten skulle kunna färdas tryggt och säkert i alla väder och på alla hav varför båten också hette just ”Säker” från början.

Detta är bara några exempel av båtarna som visas upp på Allt för sjöns Classic- avdelning. Mässan har öppet 9-12 mars samt 16-19 mars.

Källa Wikipedia

Inledningsbilden föreställer vackra motorkryssaren Hwila signerad Forslund och Fagerman.