M/Y Larimar: Varken störst eller bäst – men kanske vackrast?

Som hämtad ur Hollywood – M/Y Larimar är en medelhavsglidare av rang. Nyligen såldes hon för dryga 20 miljoner kronor. Vi tar rygg på mäklarna från Northorp & Johnson för en tur ombord!

Foto: Northorp & Johnson

Definitivt inte vad man skulle kunna kalla för en bjässe. Nej M/Y Larimar från turkiska Yener Yat slår med sina dryga 24 meter inga rekord på lyxjaktsmarknaden.

Men vad hon saknar i storlek gör hon med råge upp för på andra plan. Det tordes även hennes nyblivna ägare ha tyckt efter att ha betalt strax över 20 miljoner kronor för denna lunkande skönhet.

Vid första anblick är det lätt och tro att Larimar är sprungen från ett glatt 60-tal med glamourösa filstjärnor skridandes fram på däck. Men skenet kan bedra. I själva verket är hon byggd så sent som 2011. Trots detta valde man vid konstruktionen att vara sann gentemot äldre hantverkskunskaper och såväl spant som knän och bordläggning gjordes i trä.

Vi tar rygg på mäklarna från Northorp & Johnson för en tur ombord.

Mahogny när det är som allra bäst

Interiören är smakfullt framsnidad i ädla träslag och de rundade hörnen på salongssoffan samt rutorna ut mot skarndäcket ger en blänkare mot en era då ”art deco” var sättet att inreda på – så länge västen var tillräckligt trång.

För en färd i medelhavet tar Larimar med sig sex gäster fördelade på tre hytter, hon slår det vill säga inte några rekord här heller. Men å andra sidan lär hon kunna komma bra mycket närmre strandkanten än resten av lyxklientelet. Med sina 1,7 meter i djupgående slipper hon ankra på djupare vatten och kan således komma tätt inpå land.

I maskinrummet sitter två dieslar signerade Scania på 300 hästkrafter vardera. Tillsammans ger dessa en toppfart på 13 knop men den optimala hastigheten ligger snarare runt 11. Då kan man från salongen bakom flybridge ta in de ljuva vyerna från Saint-Tropez, Sardinien eller Split.