Lynxmar C26 – ny svensk utmanare bland tuffa hyttbåtar

Trångt – mycket trångt – är det på marknaden för hyttbåtar i aluminium och mitt i djungeln dyker svenska Lynxmar C26 upp. En utmanare som ser ut att kunna göra sig gällande.
Se videoreportaget!

Alukin, Anytec, Arronet, Viggo, Ockelbo, Jaktar, G-Force – några nämnda och massor glömda. Som inte det vore nog så presenterar sig ännu en tillverkare av hyttbåtar i aluminium. Rörigt kan tyckas – men alla har de ändå sina specialiteter när det kommer till allt från styrkor till svagheter. Det är också viktigt att djupdyka i prislistorna för att röna ut vad man får för pengarna.

Färskast i gänget är Lynxmar C26 som framför allt utmärker sig genom att vara rejäl, råbarkad och grovt tillyxad. Men också rymlig och befriande funktionell. Eller som tillverkaren själv uttrycker det:

”Som vi själva skulle vilja ha den”

– Vi har skapat hyttbåten vi letade efter själva, men inte kunde hitta. För design och koncept står Lynxmar Design Team samt Stockholm Boats AB. Oscar Södergren har optimerat skrovets hydrodynamik med hjälp av CFD-simuleringar.

Speciellt stolta är man över detaljer som fjädrande stolstativ, grova halkmattor i gummi, rejält tilltagna grabbräcken samt stor taklucka i glas. Men också, återigen enligt egen utsago, en väl tillgodosedd kravlista på inte mindre än 250 punkter som i olika mån fallerar på konkurrerande flytetyg. Men som man har sett till att uppfylla i Lynxmar C26.

Fet avbärarlist och tyst gång

Skrovet är fyllt med cellplast som flytelement för extra säkerhet. Något som också ska ge tystare gång. Utmärkande är också en rejält tilltagen avbärarlist. I listan över standardutrustning ingår en 16-tums plotter, värmare, bogpropeller samt ankarspel.

Upp till 48 friska knop

Med 300 hästkrafter på akterspegeln utlovas en toppfart på 40 knop och en förbrukning på 1,5 liter blyfri 95 per sjömil i 32 knop. Med 350 hästkrafter räknar man med att båten ska kunna komma upp i 48 knop. Om det stämmer så får man ju otrolig utdelning på de 50 extra hästkrafterna.

Priset? 1 750 000 kr med 300 hk vilket sorterar in Lynxmar C26 i mellansegmentet.

Se inslaget från båtmässan Allt för Sjön och håll er på Skippo under våren för att se när vi testar båten.