Han seglar till Grönland i en 33 år gammal Bavaria

Man kan förstås vänta tills man får råd med en ”riktig långfärdsbåt”. Eller så kan man som Ruffe – bara dra. Se när han seglar till Grönland med sin 30-fotare.

Kari “Ruffe” Nurmi har många sjömil bakom sig i sin 33 år gamla 30-fots Bavaria. Bland annat har han seglat över Atlanten två gånger, samt till Svalbard.

Frågan är ändå om hans seglats på Östersjön hör till de mest spektakulära. Speciellt som han avverkade hela 2 700 sjömil, eller motsvarande sträcka som över Atlanten om man så vill, bara på Östersjön helt utan avbrott.

Anledningen var främst för att han ville segla långt men just då inte kunde klämma in en atlantseglats i livspusslet.

Mer om Kari ”Ruffe” Nurmi:
Hamnen träffar Ruffe på Bengtskär
Över Atlanten med trygga land inom räckhåll
Över Atlanten – men bara på Östersjön

Nu senast seglade Ruffe till Grönland med etappstopp på Island för att vänta in rätt väder inför den sista etappen. Att vistelserna på dessa båda platser, precis som seglatsen i sig, innebar äventyr förstås av bilderna då han ständigt rör sig med en bössa på axeln.

Senast Hamnen hörde av Ruffe så var han på väg hem från Grönland och om allt har gått enligt plan så är han nu hemma i Finland igen.

Apropå ingressen så är det sannolikt inte ekonomin som gjort att han inte bytt sin Bavaria mot en större och lyxigare, eller mer långfärdsanpassad båt, om man så vill. Ruffe köpte Bavarian när den var ny i slutet på 1980-talet och tycker helt enkelt att den är toppen för det han vill använda den till.