Köpläge: Unik seglingsskuta i Kristinehamn till salu

Ett unikt exemplar av en bojortbåt, enligt förståsigpåarna, som sjösattes som ett stort kulturhistoriskt projekt 2005 och som tjänstgjort som charterbåt i Kristinehamns skärgård.

Bojort-Krisinehamn
Bojorten var vanlig under 1600-talet och spelade en stor betydelse för Kristinehamn. Nu finns ett unikt exemplar till salu.

När ropade du in en bojortbåt på auktion senast? Eller strunt i det förresten. Nu finns i alla fall chansen när Klaravik söker en ny ägare till ”ett unikt exemplar”.

– Med tanke på kopplingen till Kristinehamn vore det oerhört roligt om någon i trakten kunde föra kulturavet vidare. Att få se bojorten leva upp i ny regi i Kristinehamns skärgård är onekligen ett värdigt drömscenario, avslutar Peter Eskebrink.

Bojorten var vanlig under 1600-talet och spelade en stor betydelse för Kristinehamn. Staden var, tack vare bojorten, den viktigaste utskeppningsorten för Bergslagens järnprodukter, för transport till Göteborg och vidare ut i världen. Denna position behöll staden ända in på 1800-talet.

Utdöd och återuppstånden

Båten som nu säljs på Klaravik är en kopia av den gamla bojort-båttypen som helt dog ut för hundratalet år sedan. Att båten är unik i sitt slag är därför ingen överdrift. Bygget av den Christine Af Bro, som hon heter, drevs och sjösattes av Kristinehamns kommun som fram tills nu stått som ägare.

– Den har använts i chartersammanhang som en del av piratupplevelse till ön Saxholmen. De senaste åren har den dock inte använts då renovering har krävts, säger Peter Eskebrink på Kristinehamns kommun.

Stort renoveringsbehov

– I nuläget är det framför allt däcket som är i behov av renovering. Skrov, segel, motor och livbåtar och annat som hör till båten är komplett och bättre i ordning, fortsätter Eskebrink.

Vill nog komma ”hem”

Det politiska beslutet om att sälja båten togs av Kristinehamns kommun i fjol. Den senaste tiden har båten förvarats utanför Södertälje. En köpare skulle kunna ta båten vattenvägen, standarden på däcket till trots. Allra helst “hem” tillbaka till Kristinehamn om Peter Eskebrink får önska.