Klassisk lyxjakt beskjuten utanför Jemen – se bilderna

Kalizma-shooting-skott-pirater-kustbevakning-yemen

En person ska ha omkommit efter att den jemenitiska kustbevakningen och lyxjakten Kalizma hamnade i eldstrid natten till fredag i förra veckan. Än så länge råder det oklara omständigheter kring händelsen och ägaren till lyxjakten hävdar att de attackerats av pirater.

Det var under natten till fredag som lyxjakten Kalizma blev beskjuten och jagad utanför Yemens kust. Båten, som en gång i tiden tillhörde Elizabeth Taylor och Richard Burton, ägs idag av entreprenören Shirish Saraf som var på väg till Egypten med denna 46 meter långa gentlemannajakt när de hamnade i eldstrid.

Klockan var tidigt på morgonen när båten, enligt vittnen ombord, blev beskjuten av vad de bedömde vara pirater som förklädda till Yemens kustbevakning. Båten befann sig då cirka 30 sjömil utanför kusten i Adenviken. Under beskjutningen blev en säkerhetsvakt ombord träffad i axeln och båten i sig tog även den skada från skotten.

Men som med många andra liknande fall finns det två sidor av historien. Efter att besättning ombord på Kalizma gått ut med ett uttalande och bilder från attacken gav även den jemenitiska kustbevakningen ett svar.

Två sidor av historien

Kustbevakningen hävdar att Kalizma hade betett sig misstänksamt och att man inte lyckats komma i kontakt med skeppets kapten vid upprepade radioanrop. När kustbevakningen då närmat sig Kalizma menar de att personer ombord på lyxjakten öppnat eld mot de anlöpande upphinnande båtarna från kustbevakningen.

Bilderna visar skottskador på Kalizma efter fredagens attack.

Uttalandet från den jemenitiska kustbevakningen hävdar även att Kalizma ska ha utfärdat ett falskt nödanrop och att de ska ha kränkt internationell sjörätt genom att inte flagga korrekt och vägra kontakt med kustbevakningen. Under skottlossningen ska en jemenitisk soldat ha omkommit.

Säkerhetsbolaget United Kingdom Maritime Trade Operations, UKMTO, följer fartygstrafik och attacker till sjöss. På sin hemsida skriver de hur tre båtar med tre eller fyra personer ombord hade inlett ”en attack” innan man insåg att det rörde sig om den jemenitiska kustbevakningen.

Om Kalizma

Lyxjakten Kalizma är kanske mest känd för att ha tillhört kändisparet Elizabeth Taylor och Richard Burton. Hon är idag världens äldsta motorjakt som fortfarande är i bruk med över 110 år sedan den först sjösattes.

2019 genomgick Kalizma en omfattande restaurering och går vanligtvis i Medelhavet som charterbåt.