Klara för leverans – superjakter för miljarder!

Har du nyligen beställt en båt för typ en miljard? Då finns den kanske med i listan över ”spektakulära leveranser av superjakter 2023”.

Damen_SeaXplorer_58

Det har blivit dags att titta spana in ett annorlunda båtliv. Ett båtliv där vårrustning, ruffkänsla, Bullens pilsnerkorv, öskar, paddlar, stick-kojer, sittbrunnskapell och sjörapporter är obekanta begrepp.

H-plattor och pooler

Här handlar det mer om helikopterplatta, beach-club, tendergarage, gästsviter, hemmabiografer, barer, relaxavdelningar, pooler och så förstås en betalt besättning. För att nämna en del.

Hysch-hysch

Här följer snabbgenomgång över några av de hetaste superjakterna som ska levereras under 2023. Hemlighetsmakeriet är stort och därför är också informationen tidvis knapphändig.

Norn

Lyxjakt_militar

Norn – ett Lürssen-bygge på 90 meter som siktades utanför Bremen. Tydliga drag av ett krigsskepp med negativ för, smala rektangulära fönster och en ”makalös inredning” av Dölker + Voges. Foto: Charl van Rooy.

Rejäl fiskebåt

Sport

Ett Royal Huisman-bygge som kallas för världens största sportfiskebåt (52 meter). Byggd i aluminium och beställd av en passionerad djuphavsfiskare. Utmärkande är det höga tornet med de sex våningarna, det långa fördäcket och dene låga ”fiskevänliga” aktern.

495GT X-Space

495GT X-Space

495GT X-Space är det italienska prestige-varvet Sanlorenzos senaste stolthet. Fem däck. Svindlande lyxig interiör av Piero Lissoni som bland annat inkluderar en 18 kvadratmeter stor pool i direkt anknytning till ägarsviten.

Damen SeaXplorer 58

Damen SeaXplorer 58 är, som namnet antyder, 58 meter lång men betydligt rymligare än man kan ana. Inte minst tack vare sin mycket sinnrika inredningslayout. Skrovet är isbrytande och ska sålunda kanna ta sin ägare vart helst hen önskar i världen, inklusive jordens allra mest ogästvänliga platser. Plats om bord för helikopter och två stora tender-båtar samt ett terrängfordon. Ruben Griffioen.

Ultra G

Ultra_G_Superjakt

Ultra G byggdes under projektnamnet SkyFall och kallas av förståsigpåarna och de närmast inblandade för en ”sportfiskebåt i yachtförklädnad”. Byggd av Heesen som varvets störta (60 meter) och mest kraftfulla projekt hittills med en bestyckning på hela 22 000 hästkrafter kopplade till fyra vattenjet-aggregat. Toppfart 37 knop.

GTX116

Pershing_GTX116

En i sammanhanget liten båt på blott 35 meter men som likväl kan mäta sig med de övriga när det gäller inredningen. GTX116, som båten heter, är först ut i en serie och såld till en amerikansk ägare och kan bland annat skryta med en 38 kvadratmeter stor beach-club, eller en lounge vid vattnet om man så vill, som sömlöst övergår till en hydraulisk badplattform. Att toppat med ett 41 kvadratmeter stort soldäck.

Icecap

Lürssen_107_meter

Mäktiga Icecap mäter inte mindre än 107 meter och är designad för snabba och obegränsade upptäcktsresor till jordens alla hörn. Utmärkande är den något speciella fören och överbyggnadens placering långt fram på båten. Något som lämnar gott om plats i skydd på akterdäcket. Skrovet är isklassat och ombord finns en helikopterhangar. Foto: DrDuu.

Se också:
Marknadens dyraste lyxjakt – till salu för 4,2 miljarder