Johans hembyggda jetbåt är god för 66 knop!

Han har figurerat på Hamnen.se förr. Då med en Ockelbo-snöskoter som byggts om till en vattenskoter. Här kommer nästa stolleprov – ett hembyggt 3,6 meter långt fartmonster med jetdrift.
Möt Johan Viklund!

Hans så kallade Jet-Elan, en hemmabyggd vattenskoter, blev en succé såväl för honom själv som på Hamnen.se och den årliga Motorveckan i Lycksele.

Nu är Johan Viklund, som kallar sig ”Swedish Fabricator of Stupid Stuff”, igång igen.

Den här gången gäller det en liten och ettrig men naggande god jetbåt i aluminium på blott 3,60 meter som ska bli god för inte mindre än 66 knop.

Snygga svetsar, en väldigt väl genomgången motor och snitsiga detaljer lär göra Johans hembygge till något alldeles utöver det vanliga.

Men innan nyss nämnda båt ens började ta form hade Johan redan färdigställt en liknande plåtis på blott 1,90 meter åt sin 4-årige son.

Frun är också nöjd, eftersom jag inte bara byggde en leksak till mig själv.

– Jag är ju en van konstruktör av alla möjliga grejer och kan också svetsa hjälpligt för den delen. Men jag har ingen vidare erfarenhet av båtar, så det gällde ju att mjukstarta, säger Johan och fortsätter:

– Jag hade sneglat på jetbåtar som man tävlar med i grävda diken i bland annat Nya Zeeland men hade ingen lust att slänga ut för mycket pengar på något som kanske skulle misslyckas, så jag skalade ned dem.

Sådan far sådan s ! Båtarna är lika men den lilla får nöja sig med en elmotor som knuffar på till 3 knop. Den stora har 300 bensinhästar.

– Nu är frugan glad, för jag inte bara skapade ännu en leksak till mig själv utan också en till vår son den här gången. Jag är glad och framför allt är sonen glad som nu har en egen båt – alla är glada.

Men är det inte lite tidigt att vara på egen köl när man är fyra år?

– Nej, den är ganska lättkörd och har en måttlig toppfart på 3 knop med en liten Minn Kota-elmotor.

Men själv tänker du tänker tillåta dig att köra lite fortare?

– Japp, jag ska köra min snöskoter-motor i bromsbänk nu men räknar iskallt med att den ska kunna ge minst 300 hk.

Snöskotermotor?

– Japp, jag fortsätter på min inslagna bana att använda delar som jag kommer över billigt och enkelt. Motorn har alltså suttit i en Yamaha snöskoter och jet-aggregatet heter FXSHO och kommer från en Yamaha Waverunner – ja alltså en vattenskoter, säger Johan.

Och så kommer du att slå publiken med häpnad på Motorveckan i Lycksele igen?

– Nja, jo, men. Inte i år eftersom den är inställd på grund av Corona. Men nästa år så…

… avslutar Johan Viklund.

Följ honom på Instragram under namnet Lemminijetboats.