Jeanneau 440 – hög komfort med en touch av sportighet

På jakt efter en renodlad vinthund till snabbseglare? Leta vidare. Jeanneau Sun Odyssey 440 har allt som skapar en första klassens cruiser för komfortabel, prestigelös och tillbakalutad semestersegling.

Vikten – 8,5 ton – kan det verkligen stämma? Vi återkommer till det. Först ska vi konstatera att Jeanneau Sun Odyssey 440 är en utpräglad cruiser för komfortabel, tillbakalutad och prestigelös semestersegling. Eller en båt för långa och bekymmersfria vistelser ombord.

Därav egenskaper som en särdeles ljus och luftig interiör, sällsynt bekväma soffor i salongen och en lång rad annorlunda och kluriga lösningar där en fritt och nedsänkt gångbord runt sittbrunnen bara är ett exempel.

Bekymmersfritt och komfortabelt

Listan kan sedan fyllas på med ett mycket stort och på alla sätt svårslaget pentry, ett rejält navigationsbord, en föredömlig passage till förpiken via dubbeldörrar (!)  samt en lika föredömligt lätthanterlig rigg.

Må vara att nyss nämnda stående och löpande rigg kan vara i det enklaste laget i vissa förhållanden med tanken på avsaknaden av en travare värd namnet. Likaså kan såväl avlastare som vinschar och vara i minsta laget såväl i dimensioner som till antal.

Högre mast någon?

Men med detta sagt kommer vi till något som kan göra hela skillnaden. Att Jeanneau Sun Odyssey 440 också kan beställas med en avsevärt högre rigg. Och just det – uppgiften som inleder denna artikel verkar faktiskt stämma. Tack vare stora ansträngningar när det gäller att bygga lätt stannar totalvikten på 8,5 ton vilket tillsammans med den högre riggen skulle kunna ge denna båt – hur mycket cruiser det än må vara – ett ovanligt friskt temperament.

Hamnens återkommer till det i en framtida test.