J/112 E – redo att regera på kappseglingsbanorna

Sökandet efter guldkorn i Boot Düsseldorfs 17 hallar fortsätter när vi plötsligt stöter på en snabbseglare av rang. Och som får seglingsexpert Hellberg att verkligen gå igång. J/112 E var namnet.

Nej, det handlar inte om någon enskild detalj eller lösning. Ej heller om designen, inredningen, snickerierna, priset eller utförandet. Det som Hamnens seglingsexpert går igång på är snarare prestandan och vad J/112 E kan göra på kappseglingsbanor runt om i båtvärlden.

Mycket sport och lite komfort

I klartext är detta sålunda en snabbseglare med en utpräglad förmåga att beta av sjömil i rask takt. Detta utan att prata för mycket på komfort och semesteregenskaper.

Eller som Hellberg uttrycker det;

– Det är en fantastisk båt och ett litet mer sansat alternativ till J/111 som är mycket lättare och för racingbetonad för de flesta. I J/112 E får man en komplett seglare som funkar på semestern och som kan göra sig gällande i racing på samma gång.

Farlig utmanare till First 36

En rimlig gissning är också att denna nyhet kan bli en stor utmanare till First 36 som var förra årets stora nyhet. Men som ännu inte har hunnit bevisa sig i tävlingssammanhang.

Vad som egentligen skiljer dem åt? En hel del när det kommer till allt från planings-benägenhet och kryssvinklar.

Se Hellbergs analys i inslaget!