Highfield SP760 – trygg och sportig RIB för alla väder

Trygg och sportig – en motsägelsefull rubrik kan tyckas. Likväl är det precis så lär vi känna Highfield SP760. Här är första intrycken från testen.

Bli medlem i Skippo Plus, se testen Highfield SP760 samt få tillgång till hela Hamnens arkiv av testade båtar!

Stabil, bärig och sjövärdig. Inget konstigt så långt – det handlar gubevars om en RIB. Till detta kommer dock en inbyggd känsla av sportighet som är svår att sätta fingret på. Men som är påtaglig i stort och smått.

Fler Highfield-modeller i test:
SP520 – tuff RIB med fräcka finesser
Patrol 700 – ett råskinn för tuffa tag

Ta targabågen till exempel, som inte bara ser tuff ut utan som också har en uppgift. Eller handtagen  i pontonen för den delen. Eller fästöglorna  i durken. Eller den nätta men ändå ack så praktiska badbryggan. Spå fortsätter det med finesser som tyder på en hög ambitionsnivå.

Så långt torrkörning – men hur känns Highfield SP760 där ute i verkligheten då Claes Olivecrona?

– Det är en stabil känsla men så är detta också Highfields flaggskepp med sina 7,60 meter. Som exempel kan nämnas att den är godkänd för hela sexton personer.

En kofärja typ?

– Alls icke! Båten har också en annan sida som jag återkommer till i testen. Håll ut!

En laståsna och en glidare men Highfield SP760 har också en annan sida.

Men någonting mer kan vi väl få?

– Nej. Eller okej… vi snackar 26 graders V-botten och en toppfart på närmare 50 knop.

Fler iakttagelser?

– Ja, styrkonsollen är placerad ganska långt fram i båten vilket man kan ha åsikter om vilket jag också har. Även det återkommer jag till. Men vad fan…

Vad?

– Jo, och sedan finns det också några smådetaljer som man kan bli vansinnig på. Eller som man kanske kan lära sig leva med. Vi får se, avslutar Claes Olivecrona.