Highfield SP520 – liten RIB för stora äventyr

Liten, fräck och förvånansvärt bärig. Det är tillverkarens egna ord. Skippo testar hur det stämmer överens med verkligheten. Här är första intrycken av Highfield SP520.

En liten fräck RIB med aluminiumskrov och 24 graders V-botten. Redan där skiljer sig Highfield SP520 från mängden. Det är med andra ord uppenbart att tillverkaren har en hög ambitionsnivå. Vidare har man utrustat denna lilla friskus med flera fräcka finesser där targabåge, fästöglor i durken och en förvånansvärt rejäl badbrygga i aktern bara är några exempel.

Se också:
Test: Highfield Patrol 700 – ett råskinn för tuffa tag

Är Highfield SP520 lika fräck som det påstås?

– Det får vi se när jag har hunnit känna på den ute på fritt vatten. Det är blåser ganska bra här i Göteborgs södra skärgård så det ska nog kunna bli utslagsgivande, säger Hamnens Claes Olivecrona.

Men du har hunnit samla några intryck?

Båten har en ganska fräck utformning med ett bra stuvfack under styrpulpeten. Den har också en bärighet som imponerar. Om man får tro tillverkaren så ska det gå alldeles utmärkt att färdas upp till tio personer ombord utan att det blir det minsta rankt eller på annat sätt obehagligt. Om det stämmer så kan man ju lasta halva släkten när man ska åka ut till badviken, handelsboden eller så.

Hamnens Claes Olivecrona testar lilla tuffa Highfield SP520 RIB i Göteborgs södra skärgård.

Fler iakttagelser?

– Ja, man kan tycka att fören ser lite konstig ut med den trubbiga nosen men det ger mycket extra plats ombord vilket är värdefullt i en RIB på blott 5,20 meter.

Det låter som att Highfield SP520 verkligen har en del att komma med?

– Det får vi se men tillverkaren bygger RIB:ar i fjorton varianter 2,60 till 9 meter och en produktionstakt på 10 000 båtar per år jag antar att de gör en del rätt.

– Men som sagt, jag ber att få återkomma med en mer djuplodande analys när vi har känt på lite mer oskyddat vatten. Håll ut – testen publiceras inom kort, avslutar Claes Olivecrona.