Hetaste nytt på Allt för sjön

Hamnen.se berättar om heta båtnyheter, klassiker, kappseglingsmaskiner, lyxbåtar, muskelbåtar, elbåtar och inte minst om en mulltoa som alla har gemensamt att de ställs ut på båtmässan Allt för sjön som pågår 7-15 mars. 

På lördag startar årets upplaga av båtmässan Allt för sjön. Hamnen.se ställer ut på entrétorget och alla är välkomna att spana in vad vi gör och säga bu eller bä till redaktionen som är på plats. Men vi kommer framförallt att röra oss i mässhallarna och spela in inslag om det mesta av det bästa.

I inslaget ovan nämner vi en hel del av det som finns att spana in. Och här nedan kompletterar vi genomgången ytterligare:

Miljö i fokus på båtmässan

Miljön står allt mer i fokus även i båtbranschen, vilket bland annat uppmärksammas genom föreläsningar. Den tankeväckande skräputställningen ”Skit i sjön!” och utställningen på entrétorget med det senaste inom elbåtar och elmotorer är några inslag.

Vad vore en båtmässa utan härliga segelbåtar?

Segelbåtar från svenska varv

Vad vore en båtmässa utan härliga segelbåtar att titta in i och drömma om? I år finns en hel rad svenska segelbåtar på plats, bland dem nyheterna Hallberg-Rassy 40C, Linjett 34, Arcona 380, Shogun 50, Dufour 360 GL, Sun Odyssey och X4.0 (vinnare av European Yacht of the Year 2020).

Classic Boat Show

I C-hallen visas ett tjugotal båtar i en miljö där temat är ”Fritidsbåtslivet från 20-talet till 70-talet”. På plats träffar man föreningar och klubbar som kan berätta om de olika båtarna och tidsepokerna de är förknippade med. Exempelvis CG Pettersson-klassiker, segelbåtar, en ångbåt och 60-70-talens plastklassiker.

Premiär för många nya motorbåtar

Allt för sjön bjuder på massor av spännande motorbåtsnyheter, här är ett axplock: Nordkapp 905 Gran Coupe, Buster XXL, Finnmaster Husky R6, Jeanneau Cap Camarat 9.0 WA, Cormate Chase 34, Nimbus T8 (Stockholmspremiär), Windy 37 Shamal, Brabus Shadow 500 Cabin (Sverige-premiär), Axopar 37 XC Cross Cabin och premiär för de nya Angus A10.

Utställning med senaste elbåtarna

Elbåtar och eldrivna båtmotorer är på stark frammarsch vilket Allt för sjön uppmärksammar genom en utställning på Stockholmsmässans entrétorg.

Svenska elbåtar på entrétorget!

Här hittar du såväl de lite enklare elmotorerna för gummi- och roddbåten som lyxiga svenskproducerade elbåtar från Candela och X Shore. Utställningen med det senaste inom elbåtar och elmotorer är en del i Allt för sjöns stora miljösatsning.

Rysk storsatsning

Ryska båttillverkare gör i år för första gången en gemensam satsning på Allt för sjön där ett 40-tal ryska fritidsbåtar och båttillbehör från nio olika tillverkare visas upp på en total paviljongyta på 1200 kvadratmeter.

”Skit i sjön!” – unik skräputställning

Vår marina närmiljö i Östersjön och Mälaren står i fokus för flera spännande utställningar, kampanjer och temadagar under Allt För Sjön. Utställningen ”Skit i sjön!” åskådliggör allt som människor har slängt, och fortfarande slänger, rakt ner i vattnet. Bland annat ett ton (!) ikastade och bärgade båtbatterier. Idén till ”Skit i sjön!” kommer från fritidsdykaren Fredrik Johansson som för ett och ett halvt år sedan tog initiativet till miljöprojektet Rena Mälaren.

Massor av kul båtaktiviteter för barn

I år finns extra mycket för barn att göra på Allt för sjön. Förutom kul prova på-aktiviteter i Water Park (se nedan) uppmärksammar vi att Mumin fyller 75 år. Bland annat blir det på show med Mumintrollet och Lilla My på Marina Scenen. Dessutom sagostunder, knopskola, sjövettsskola, ballongkonstverk, ansiktsmålningar, glittertatueringar – och en livs levande sjöjungfru! Alla barn under 15 år har gratis entré i vuxet sällskap (gäller vid biljettköp online).

”Prova på” i Water Park

Water Park är mässans aktivitetshall för alla som älskar vattensport, segling och gillar att utöva aktiviteter i och nära vatten.I stora bassängen blandas uppvisningar med prova-på aktiviteter som segling med jollar, SUP-paddling, vindsurfing och att köra liten elmotorbåt. I segelbåtsbassängen kan man prova på radiostyrda segelbåtar och i surfsimulatorn vågsurfa utan att bli blöt.

Spännande föredrag på Marina Scenen

Den som är nyfiken kan sitta ner och lyssna på vårt spännande scenprogram på Marina scenen med nio teman under nio dagar. Exempelvis är en dag helt ägnad åt kajaker, och två av dagarna är vikta åt frågor som rör Östersjön och den marina miljön.

Stort utbud av prylar

Tillbehörshallen, som är Nordens största, är fullmatad med de senaste produkterna och tjänsterna för båt och båtliv 2020. Elektronik och navigation utvecklas kontinuerligt, liksom miljöanpassade kemiska produkter.