Här sänks lyxjakten för att förvandlas till korallrev

Från 39 meter amerikansk dekadens och störst i sitt slag till artificiellt rev. Lyxjakten Time har fått ett nytt hem – på havets botten.

Skrovet har fyllts med stora mängder betong för att korallarter lättare ska vilja slå bo inne i lyxjakten.

Utvecklingen och överlevnanden för korallrev världen över är som vida känt en tragisk historia. Gång på gång slås det larm om hur dessa habitat för undervattensorganismer och lockande turistattraktioner tynar bort och försvinner.

På många håll görs ansträngningar för att skapa så kallade artificiella korallrev. Dessa är konstgjorda strukturer efterliknar naturliga korallrev och  främjar på så vis marint liv och ekosystemet under ytan. Genom att använda material som betong eller keramik skapas ytor där koraller och andra organismer kan fästa och växa.

Det har nu blivit allt vanligare att skrot såsom uttjänta bilar eller flygplan sänks ned till havsbottnen för att främja återväxt av korallrev.

Nu har man utanför Floridas kust tagit ett nytt initiativ där man sänkt något än mer exklusivt – en 39 meter lång lyxjakt.

Initiativet är ett samarbete mellan organisationerna Marine Cleanup Initiative, Saint Lucie County artificial reef programme och McCully Marine Services.

Jakten som designats av Palmer Johnson och fått namnet Time är från 1987 och var vid sitt sjösättande den största aluminiumbyggda lyxjakten någonsin. Aluminium är inte nödvändigtvis det bästa materialet för all typ av korallbeväxning men för arten oculina varicosa ska aluminiumet kunna dra till sig sporer som i sin tur växer till ett korallrev.

Har förfallit på land

Efter att ha stått på land i närmre 20 års tid fick Time genomgå en omfattande sanering för att inte riskera någon form av förorening.

För den som hoppas kunna dyka på vraket är nyheterna dessvärre inte särskilt lovande. Time ligger nu på ett djup av 50 meter och ska främja det marina ekosystemet snarare än Floridas turistnäring.