Hamnen Studio ep.21 – nytt späckat avsnitt ute nu!

Sjövilt kanalrace, första snabbladdaren för elbåtar och lyxig 100-fotare som gör 60 knop. Men också Kustbevakningens nya båtar, Princess Svanevits sjösättning samt segling över Atlanten i en enmetersbåt. Det och mycket mer i Studio ep.21.

Utvecklingen av elbåtar har som bekant tagit fart. När det gäller att placera ut laddare, helst högeffektiva sådana, har det dock gått desto långsammare. Nu kan vi dock glädja oss åt att den första snabbladdaren för elbåtar är igång. Platsen är Fiskebäckskil, närmare bestämt i Lyckans Slip.

Över Atlanten i minimal båt

I vanlig ordning är Hamnen inte sena att hylla stolleprov av alla slag. Något somengelsmannen Andrew Bedwell står inför då han ska segla sin knappt en meter(!) långa båt över Atlanten. Om det går som Bedwell hoppas och tror så är resan avklarad på 90 dagar. För säkerhets skull är ”Not alot yacht”, som båten heter, självrätande.

Fler stolleprov

På temat stolleprov uppmärksammar vi också ”Fett Jäkla Kanalrace” som arrangeras varje år på Gotland. Som namnet antyder är det just ett race på en smal kanal med egenhändigt hopsnickrade båtar (eller i alla fall flytetyg) som alla är begåvade med mer charm än sjövärdighet. Detsamma gäller för övrigt besättningarna.

Båtinspirerad Rolls Royce

Om Rolls Royce Boat Tail är ett stolleprov eller ett genidrag låter vi däremot vara osagt. Klart är dock att denna båtinspirerade bil med teackdäck på bagageluckan är allt annat än gratis då den går lös på hutlösa 250 miljoner kronor. Kanske är det då klokare att satsa på en mycket speciell lyxjakt som trots sina 100 fot (30,5 meter) gör hiskeliga 60 knop.

Kustbevakningens nya fartyg

Vi går snabbt vidare till Kustbevakningens nya fartygsserie om sju enheter som med sin lite speciella design och sina slanka skrov ska vara ska dra 20 procent mindre bränsle. Marschfarten uppges hamna på 25 knop och om allt går enligt planerna så blir det leverans om två år. Minskad bränsleåtgång i all ära men frågan är om eldrift, åtminstone för deplacementfart, aldrig var på tapeten?

Tidernas blunder

Detta avsnitts verkliga blunder står en räddningskryssare för då den backar in i en sagolikt vacker skonare i en hamn. Som om inte detta vore nog så flyr besättningen på räddningskryssaren fältet medan frivilliga strömmar till. Allt för att förhindra att det vackra fartyget sjunker – vilket ändå sker.

Princess Svanevit sjösatt

Sist men inte minst uppmärksammar vi Princess Svanevits sjösättning efter fyra års öm och professionell renovering av Stockholms Båtsnickeri. Som Hamnen tidigare har rapporterat så kom denna fantastiska träjakt åter till Sverige efter 59 års vanvård i utlandet.

Se Hamnen Studio ep.21!