Första hybridfartyget genom Nordvästpassagen

Det nya norska kryssningsfartyget MS Roald Amundsen tar hjälp av batterier för att frakta folk till några av världens mest kylslagna platser.

Att väva in ordet hållbart och miljösmart i försäljningen av kryssningar med ett superlyxigt iskrossande jättefartyg på våra kyligaste breddgrader, kan ju tyckas skrattretande. Men nu kan iallafall betalande gäster upptäcka kylslagna platser som Antarktis, Alaska, Svalbard och Nordvästpassagen på ett bekvämt sätt – och med mindre dåligt klimatsamvete.

MS Roald Amundsen ska ha utrustats med en mängd banbrytande grön teknik som ska minska ljudnivåer och utsläpp och det firade jungfrufärd och dop i november i år.

Fartyget använder stora batteripaket för att stötta sina så kallade ”lågutsläppsmotorer” och totalt ska MS Roald Amundsen släppa ut 20 procent mindre CO2 än andra kryssningsfartyg i samma storlek.

MS Roald Amundsen döptes på plats i Chiriguano Bay – Brabant Island –Antarktis i november 2019.

När fartyget döptes av sin gudmor, Karin Strand, så använde hon Amundsens egna ord, som han i sin tur använde under dopet av polarskeppet Maud 1917:

”Det är inte min avsikt att vanära den ädla druvan men redan nu bör du få smaka på ditt rätta element. För isen är du skapad, i isen ska du tillbringa din tid och lösa dina uppgifter.”


Det råder inga tvivel om att Antarktis är en av världens mest storslagna platser. Men vädret är ostadigt och säsongen kort.

I somras skrev MS Roald Amundsen historia, som det första kryssningsfartyg att ta sig genom Nordvästpassagen med en hybriddrivlina.

Nästa sommar kommer fartyget att tillbringa i Alaska.

Hållbarhet, miljötänk och ett liv i lyx brukar sällan gå hand i hand. Men Hurtigruten vill fortsätta att erbjuda lyxresor till isiga destinationer i fjärran och tror på hybridteknik.

Ombord på MS Roald Amundsen finns faciliteter som ett fullt utrustat science center, observationsdäck, pooler, panoramabastu, hälsocenter, tre restauranger, barer och en så kallad explorer lounge.

Därtill har över hälften av alla hytter egen balkong.


Att åka med en ett stort fartyg till Antarktis ger knappast bara fördelar. Som vanligt gäller devisen som vi på Hamnen.se ofta proklamerar – ju större båt, desto mindre äventyr.

Fotnot:
Polarhjälten Roald Amundsen ledde den förste expeditionen som tog sig igenom Nordvästpassagen, den första expeditionen till Sydpolen och den första expeditionen som bevisat sig nå Nordpolen. Han har gjort sig känd som en av världshistoriens största upptäckare.

MS Roald Amundsen

Längd: 140 m
Bredd: 23,5 m
Hytter och rum: 265 st
Besättning: 151 st
Toppfart: 15 knop
Passagerare: 530 st
Byggår : 2019
Djup: 5,50 m
Mer info: www.hurtigrutenresan.se