Foilande lyxjakt, skenande båtpriser och båtvärldens Oscar

Studio ep.14 med världens första foilande segeljakt, båtbranschens Oscar, skenande priser på båtar, glödheta klassiker i ny träbåtstrend och mycket mer.

Ryktet om att den svenska miljardären Torbjörn Törnqvist låter bygga en foilande lyxjakt i jätteformat på Baltic Yachts i Finland tål att grävas i. Vi reder ut vad som är sant och vad som måste avskrivas som just bara rykten. Oavsett vad så osar det mega-satsning lång väg.

Båtbranschens Oscar

Gällande vilka som kammade hem priserna i båtbranschens motsvarighet till filmvärldens Oscar har vi dock glasklara svar. European Yacht of the Year har delats ut i klasserna Familjecruisers, Långfärdbåtar, Specialbåtar och Lyxbåtar där svenska Hallberg-Rassy 50 segrade i den sistnämnda. Test av nämnda Hallberg-Rassy 50 kan alla våra Plusmedlemmar se här.

Hyra elbåt?

Nästa nyhet är att båtuthyrningsföretaget Skipperi nu satsar på elbåtar. Ett grepp som inte bara bekräftar att elbåtar är på stark frammarsch över lag utan som också bäddar för att elbåtar ska vara tillgängliga för alla. Först ut är Q-Yacht 24 som ska klara hela 78 sjömil i 6 knop.

Båtpriserna skenar

Över till ett spaning gällande nybåtspriserna som har skenat under några år. Vi jämför dagens priser med uppgifter i två år gamla prislistor och noterar stegringar på upp mot 40 procent.

Utmanar Nimbus

Vi spanar in finska Quarken boats heta 27-fotare som tänker sig ge Nimbus och Axopar en ordentlig match. Detta med finesser som rejält tilltagna tvärgående steg, sylvasst förskepp och en fet “läpp” för enkla på- och avstigningar. Frågan är bara – har den en chans?

Träbåtarna kommer!

Mitt i allt detta ökart också intresset för gamla klassiker som Garwood, Riva, Forslund, Cris-Craft. Trenden är tydlig – dessa båtar är nu hetare än på väldigt länge och går dessutom hem hos en yngre publik som aldrig förr.

Candela C8 lyfter

Sist men inte minst några pinfärska bilder på den foilande svenska elbåten Candela C8 som nu har fått ett rejält lyft – bokstavligt talat.

Se Studio ep.14!