First 36 – expertens analys av Beneteaus nya snabbseglare

First 36 har allt som skapar en riktig kappseglingsbåt men också en inredning som funkar för cruising. Se expertens analys från Båtmässan i Düsseldorf.

Att skapa en renodlad racer är en sak. Att skapa en cruiser är en annan. Svårast av allt är ändå att skapa en båt som förenar dessa två egenskaper på ett vettigt sätt vilket Beneteau har gjort med den äran i First 36.

Se också:
First 36 – legendaren har fått en uppföljare

Må vara att den har en har dragning åt det förstnämnda. Inte minst med tanke på båtens bredd på hela 3,80 meter. Något som i sin tur har bäddat för finesser som dubbla roder och en reslig rigg. Därtill har stora ansträngningar gjorts för att hålla vikten nere.

Jimmy Hellbergs analys

Det är med andra ord bäddat för inspirerande segling och tidig planing på öppna bogar men för att få lite mer djuplodande analyser tar Hamnen hjälp av kappseglaren och båtdesignern och Jimmy Hellberg som bland annat ställer sig frågande till om First 36 känns lika självklar på kryssen?

Förvånande komfortabel

Så långt seglingsegenskaperna men till detta kommer också en boendekomfort som överraskar i positiv bemärkelse. Inte minst tack vare en rad snitsiga finesser där pentryt, som blixtsnabbt kan byggas ut med extra avställningsytor, bara är ett exempel. Navigationsbordet dubblerar som en arbetsplats för kontorsgöromål och på samma tema kan sittbrunnen anpassas såsom det passar för tillfället.

Allt sammantaget går First 36 en skicklig balansgång mellan att vara en cruiser och en racer. Med en klar dragning åt det senare. Hamnen återkommer med en test så snart som möjligt