Tillfälle: Hyr en racingbåt och tävla i 55 knop!

Mindre än tio startande i anrika Roslagsloppet säger allt. Båtracingsporten kämpar i motvind – men det finns en plan. Se inslaget från båtmässan Allt för Sjön.

Tidigt 90-tal. Det kokar i vattnet utanför Skeppsholmen i Stockholm där inte mindre än 192 offshore-racingbåtar väntar på att släppas iväg på den 130 sjömil långa banan till målet i Öregrund. En bana som kantas av åskådarbåtar från när och fjärran som samlats för att se vackra gånglägen, skickliga manövrar och stenhård kamp.

Kändistätt i startlistorna

Det var under Roslagsloppets och båtracing-sportens glansdagar. Tider då såväl Carl XVI Gustaf, Niclas Wahlgren, Robert Aschberg som Björn Borg kunde stå med i startlistorna. Bara för att nämna några kända profiler utöver de mest inbitna tävlingsförarna.

Prova på och fastna för sporten

Idag är läget ett annat med ett tiotal startande i Roslagsloppet och de mindre kända tävlingarna som utgör en racing-säsong. Något som eldsjälen Gustaf Thulin tänker ändra på. Planen att hyra ut en tävlingsbåt för enskilda race och på så sätt värva nya förmågor.

Men det stannar inte med det. Den som betalar de 3 999 kronor, som det kostar att hyra ett tävlings-ekipage, kan sedan också räkna med att få såväl råd, tips och guidning som ryggdunk och peptalk av mer rutinerade förare.

Konkurrenter – men mest vänner

– Man kan säga att vi är som en familj – konkurrenter på banan förvisso – men när krutröken har lagt sig därute så hjälper vi varandra. Vi vill ju ha roligt och att båtracing-sporten ska växa, säger Gustaf Thulin.

Se inslaget från båtmässan Allt för Sjön.