Dart 80 – lyx i samklang med naturen

Om det går som det holländska lyxbåtsvarvet Royal Huisman hoppas så påbörjar man snart bygget av en av båtvärldens mest spektakulära skapelser.

Att sätta fingret på vad Dart 80 är för slags flytetyg är inte lätt. Men för att börja i någon ände så erbjuds hon i två till synes snarlika versioner. En motorbåt och en segelbåt på mäktiga 80 meter. Vidare är hon ett underverk av modern teknologi samt ett frosseri i lyx.

Strävan har varit att ta fram en jakt som samspelar med naturen. Valar och delfiner har varit en tydlig inspiration i de långa och svepande linjerna. Dart 80 är sålunda mycket lättdriven och är dessutom byggd i aluminium för att hålla vikten nere.


Ett genomgående tema är också att hon ska vara så miljövänlig som möjligt i hela kedjan från produktion till skrotning. Därför är hon viktoptimerad i varje detalj. Det smäckra och lättdrivna skrovet drivs av hybridmotorer om inte av segel. Aluminiumskrovet är återvinningsbart och som ägare ska man känna sig som en del av naturen med utsikten över havet från det övre däcket och balkongen/flybridge.

I övrigt finns flera stol-, bord- och soffarrangemang utomhus. Men mest av allt utmärks de utvändiga ytorna av de många fria ytorna.

Nära–havet-känsla får man på akterdäcket som stegar sig ner i olika plan ända ned till vattnet. På vägen kan man ta sig ett dopp i poolen. Alternativet är att ha en pool uppe på flybridge.


Som beställare har man fria händer när det gäller inredningslayout, möblering och utrustning. Varvet presenterar en grundidé som man kan acceptera eller rata till förmån för egna önskemål som man kan diskutera fram med designteamet med den meriterade Andrew Winch i spetsen. En megastjärna inom området lyxyacht–design.


Vi hoppas att skisserna blir verklighet och lovar att återkomma direkt om så blir fallet.