Beslagtagna lyxjakter ska säljas till förmån för Ukraina

Jakten på de ryska oligarkernas superjakter fortsätter. Nytt är att USA planerar att sälja dem till stöd för Ukraina och på så sätt utöka biståndet till det krigshärjade landet. 

Om det går som det amerikanska justitiedepartementet hoppas så får man utökade möjligheter när det gäller att beslagta tillgångar från ryska oligarker där superjakter anses vara speciellt intressanta.

Se också:
Operation sanktion – de fem hetaste superjakterna på listan
Beslagtagen superjakt på 136 meter har “försvunnit”
Världens största seglande lyxjakt beslagtagen

Det skulle i sådana fall innebära att man kan sälja dem och på så sätt utöka bidraget till Ukraina. Den nya lagstiftningen skulle också underlätta och effektivisera själva beslagtagandet.

Kan ske inom kort

– Jag förväntar mig mycket snart – inom några dagar – att administrationen förmodligen kan lägga fram en begäran. Vi skulle stödja en lagstiftning som gör det möjligt för en del av dessa pengar att gå direkt till Ukraina, deklarerar justitieminister Merrick Garland, enligt Bloomberg.

Enligt Dagens PS försöker samtidigt president Biden hitta fler sätt att hjälpa och öka biståndet till Ukraina.

Ofattbar lyx

Inledningsbilden föreställer en av ryske miljardären Roman Abramovich lyxjakter. Förutom jakterna äger Abramovich också ett hus för motsvarande 200 miljoner dollar ett stenkast från Kensington Palace i London, samt flera andra fastigheter utspridda bland annat i Colorado, Karibien och södra Frankrike.