Bente 28: En liten snabbseglare med hög boendekomfort

En liten och temperamentsfull snabbseglare med en mycket sinnrik design och därtill en boendekomfort som imponerar. Och det är bara början. Se inslaget om Bente 28 från båtmässan i Düsseldorf.

Rubriken ovan säger en del om denna tyska friskus då ”liten” och ”snabb” sällan är egenskaper som kan förenas med ”hög boendekomfort”. Men så är ändå fallet med Bente 28 vars plana skrov ser ut att kunna plana iväg så fort det börjar bralla i lite på en slör eller undanvind. Allt medan de dubbla rodren gör den vilda framfarten säker i alla lägen (nåja).

Till detta kommer en annorlunda design som får Bente 28 att skilja sig från mängden och där en ”dog-house”-inspirerad lösning i sittbrunnen bara är början. Och så en särdeles öppen och luftig inredning på det. Den initiala oron över att inte kunna se väl för över och kunna urskilja båtar i lä visade sig snart vara obefogad. Tack vare en smart svepning på ”hundkojan” skymmer den inte heller, även om det inte är väder för att sitta och burka på relingen.

Om något skulle rufftaket faktiskt kunna få sticka ut ett par decimeter till för ge lite mer skydd under riktigt ruggiga dagar till sjöss.

En oceankryssare!

Det är med andra ord bäddat för långa vistelser till havs. Något som Hamnens seglingsexpert Jimmy Hellberg förstärker ytterligare genom att kalla detta för en ”liten oceankryssare”. Skulle han själv slå till finns det dock en mindre förbättring han skulle vilja göra.

– Man har valt att inte sätta något akterstag och det är helt okej, riggen kommer att stå bra ändå. Det är lite av en trade-off när man sätter en fathead-stor på. Däremot skulle jag nog förse båten med en lösning där det går att plana ut seglen för bättre prestanda när det blåser mycket, säger Jimmy Hellberg.

Friskt inslag

Det råder sålunda inga tvivel om att Hamnen har stött på något alldeles extra i Bente 28. Se inslaget från båtmässan i Düsseldorf!