Bennington 28 QX – första intrycken från testen

Pontonbåtar hör till ovanligheterna och är ingenting som går hem hos den breda massan. Frågan är varför? Här är första intrycken av Bennington 28 QX – pontonbåten med 425 hk – som vi testar på öppet hav.

Rymlig, social, stabil och bärig. Det är egenskaper som gillas i alla fritidsbåtar och gällande detta finns inget som slår pontonbåten på fingrarna. Likväl lever den en minst sagt motig tillvaro på våra breddgrader.

Bli medlem i Skippo Plus, se testen av Bennington 28 QX samt få tillgång till Hamnens arkiv av testade båtar!

Varför är det så, Gustav Morin?

– Det beror nog på att vi är rädda för att sticka ut och att vi har svårt att se hur vi faktiskt använder våra båtar. Sedan vill vi att båten ska vara snygg och det är inte pontonbåten, tycker många.

Men?

– Men om man kan leva med det så är den grymt bra på det som 90 procent av båtfolket behöver – stabilitet, bärighet, fartresurser, sociala ytor och gott om plats för familj och vänner. Det där med att bo i båten i flera veckor med hela familjen är något som många vill kunna göra men sällan gör.

Se också:
Skippo testar partypråm i Miami!

Så en pontonbåt är grejen?

– Ja, jag kan tycka det och många skulle nog omvärdera sin syn på pontonbåtar om de tog sig en närmare titt och helst en provkörning.

Hur då?

– Den är inte vad man tror att den ska vara.

Och hur utmärker sig Bennington i allt detta?

– Jag är ingen pontonbåtexpert men jag tror att den utmärker sig designmässigt genom att ha lite drag av en 60-talsbil i kombination med modern design. Sedan kan jag avslöja att det är många som blir väldigt överraskade över vad Bennington egentligen går för på detta test-arrangemang.

Det är inte många som tror att en pontonbåt har något att göra i högre farter eller att den kan stå pall för lite sjö. Men Hamnens testlag sätter tänderna i en 28-fotare med 425 hästkrafter och tar den både genom smala sund och ut på öppet hav med ordentlig dyning. Resultatet kommer ni snart att få se i en filmad test på Hamnen. (Uppdatering: Testen är nu publicerad.)

På vad sätt?

– Det kommer jag avslöja senare i testen men det har delvis med fartresurserna att göra. Man tror att Bennington ska vara en renodlad glidare för kanaler. Och det är väl grenen som jag tycker att pontonbåten briljerar mest i, men nu känns det som att den vill bjuda upp mig till en vild dans på dyningarna där ute på havet. Så det är väl bara att släppa lös de 425 hästarna, avslutar Gustav Morin.