Awake – uppfinnaren om den svenska eldrivna foilbrädan

Det som började som en urgröpt vindsurfingbräda från 80-talet har nu utvecklats till en foilande elsurfbräda som säljs över hela världen. Se inslaget från Skippos elbåtsmässa!

Man kan se det framför sig – hur en ung och driftig tonåring står och karvar ur skummet ur en gammal vindsurfingbräda för att bereda plats för en elmotor. Och hur han sedan susar iväg hjälpligt på det som var världens första motordrivna surfbräda.

Ljudlöst och avgasfritt

Det var starten på det som sedan skulle bli Awake. Fortfarande en eldriven surfbräda men i snyggare förpackning och som dessutom foilar. Idag säljer man sina lågt flygande farkoster över hela världen.

Det som lockar köparna är tanken att susa fram näst intill ljudlöst på låg höjd ovan vattenytan. Och att göra det utan att det går åt så mycket som en droppe bensin. Men till detta kommer också möjligheten att kunna utöva vattensport utan vare sig vågor, vind eller dragbåt där det sistnämnda skulle kunna försvara att Awakes brädor kostar runt 150 000 kronor.

Philip Werner berättar

Se inslaget från Skippos elbåtmässa där grundaren, uppfinnaren och entreprenören Philip Werner berättar om tekniken kring, samt utvecklingen av, fenomenet foilande elbrädor.