America's Cup kommer allt närmre – nu sjösätts båtarna

Tre båtar ligger nu i plurret och årets upplaga av America’s Cup kommer allt närmare. Här är sjösättningen från det nyzeeländska, schweiziska och italienska lagen!

Sjösättningen av Luna Rossa Prada Pirelli under lördagen den 13 april.

Vi ska redan här lämna en brasklapp att alla båtar ännu inte hamnat i havet. De tre som hittills fått blöta kölen är tre minst sagt spektakulära stycken av ingenjörskonst och marinarkitektur.

Först i vattnet var det schweiziska laget Alinghi Red Bull Racing som delar vissa element med den förgående nyzeeländska vinnarbåten, men som tagit designen till sin spets och förfinat under de gångna tre åren.

En minst sagt ödesmättad sjösättning från Alinghi.

Båten att besegra

Efter att den schweiziska båten sjösatts i mitten av veckan var det snart dags för nästa projekt att se ljuset för första gången. Då var det ingen mindre än titelförsvarande Emirates Team New Zeeland.

Vad beträffar titelförsvararen har föga förvånande mycket energi lagts på att förbättra aerodynamiken. Det tidigare diket mellan de båda skrovsidorna som under förra modellen varit ganska kantigt har fått en mer svepande form vilket i teorin bör hålla vindströmmar från seglen mer uniforma.

Stora ändringar har dessutom gjorts i storseglets skotsystem, något som youtubern och Mozzy Sails studerar i detalj.

En bländande italiensk skönhet

Under lördagen ägde ännu en sjösättning rum. Då av den italienska utmanaren Luna Rossa Prada Pirelli som vi hittills vet mycket litet om. Vad som däremot kan sägas är att den lär sticka ut med sina kromade sidor.