America's Cup: Britterna sjösätter båt utvecklad med Formel 1-lag

Det brittiska syndikatet INEOS Britannia hungrar efter att få lyfta Auld Mug i höst. Årets båt ser vass ut och har tagits fram i samarbete med flerfaldiga F1-världsmästarna Mercedes-AMG Petronas.

INEOS Britannia sjösätter sin utmanare för årets America's Cup.
INEOS Britannias utmanarbåt har fått namnet RB3. Foto: C.GREGORY/INEOS BRITANNIA

När båten väl var framme kunde seglingslegendaren tillika lagets skeppare Ben Ainslie äntligen andas ut.

– Det har varit några spända dagar då vi följt rutten för RB3 från en liten by i Northamptonshire till den livliga staden Barcelona. Hela teamet på INEOS Britannia och våra partners har arbetat outtröttligt för att föra oss till denna punkt, så det är fantastiskt att RB3 nu har anlänt till sitt nya hem.

Men än är inte racet vunnet.

– Även om det är en lättnad att ha tävlingsbåten i Barcelona, tar inte arbetet slut. Vårt fokus kommer nu att ligga på att sjösätta båten och få in några bra seglingstimmar inför den preliminära regattan i augusti

Framtagen hos F1-stall

Förutom segling ger namnsponsorn INEOS stora bidrag till bland annat Formel 1 stallet Mercedes-AMG Petronas. Att det brittiska America’s Cup-laget delar utvecklingscenter med det oerhört framgångsrika stallet kanske därför inte är särskilt förvånande.

Men samarbetet slutar inte där. INEOS Britannia har tagit hjälp av F1-lagets utvecklingsavdelning för att optimera den nya båten till sitt yttersta. Ett team som har lång erfarenhet av att klämma ut det sista i aerodynamiska komponenter.