Allt på Sjön – Hamnen listar de hetaste nyheterna

Nu på fredag slår den flytande båtutställningen Allt på Sjön upp portarna. Här är det mesta av det bästa som man kan beskåda på plats i Gustavsberg.

Efter ett långt och minst sagt tålamodsprövande uppehåll är det nu dags för Allt på Sjön i Gustavsberg igen. Totalt väntas inte mindre än 210 båtar att rada upp sig längs bryggorna i gästhamnen. Därtill är det fyndläge på båttillbehör i nära anslutning uppe på land.

Nya Aquador 300 HT

Bland nyheterna noteras bland annat Aquador 300 HT som enklast beskrivs som ett genialt mellanting mellan en walkaround-, en hardtop- och en daycruiser. Förbi är alltså den tid då man tvingades välja.

I övrigt briljerar Aquador 300 HT med sina många speciallösningar. Exempel på en sådan är taket över sittbrunnen som är draget ända bak till aktersoffan i sittbrunnen vilket bäddar för en skyddad tillvaro även om vädret skulle vara på sitt allra sämsta humör. För att inte tala om vad detta gör för kapellhanteringen.

Alukins minsting

En nyhet så god som någon är också den lilla hyttbåten Alukin C 650 som överraskar genom att vara särdeles rymlig för sin storlek. Om det sedan beror på de många och stora ljusinsläppen, den jättelika takluckan eller att man helt enkelt har lyckats trolla med utrymmena på är oklart. Klart är dock att Alukin C 650 kan jämföras med betydligt större konkurrenter.

Säregna Quarken 27 Cabin

Nästa heta nyhet är Quarken 27 Cabin (se test) som med sin ambitiösa skrovform och sina stora rutor rör om ordentligt i grytan bland hyttbåtar. Quarken finns också i en öppen version med T-top. 300 hästar på akterspegeln räcker till en toppfart på 43 knop och priset med en Yamaha F300 startar på runt 1 250 000 kronor.

Familjevänliga Marex 330

Nästa nyhet kan mycket väl vara mässans mest genomtänkta familjebåt då Marex 330 (se test), som den heter, har allt som skapar en bekväm familjecruiser för många och långa dagar till sjöss. I en test här om sistens upptäckte Hamnens utsände den ena finessen efter den andra som gör livet ombord bekvämt. Framför allt fastnade han för den sinnrika kapellösningen som gjorde det möjligt att växla från öppen solbåt, till vindskyddad solplats, till helt stängd akterkabin med värmare och behaglig middagsplats, på nolltid.

Två ytterligheter

Mitt i allt detta får man heller inte glömma bort att spana in Arctic Air Boat en rå, och ganska ful och självrätancde RIB som hör till det stryktåligaste som mässan kan uppbringa. Detta till skillnad från Pol Lux som är en helt och hållet solcellsdriven och öppen glidare.

Med detta sagt har vi ändå bara skrapat på ytan och till detta kommer mässans verkliga bjässar där Flemming 65, Princess F50, Gran Turismo och inte minst Galeon 510 briljerar med sin lyx och komfort.

Många segelbåtar

Sist men inte minst har vi en lång radda potenta segelbåtar där X43, Dehler 38 SQ, Bavaria C38, Bavaria 42, First 18, Arcona 435, Linjett och Oceanis bara är några exempel.

Se studio Allt på Sjön!