America's Cup
Välkommen till Skippos samlingssida för den 37:e upplagan av America’s Cup; kappseglingen där de främsta inom sporten gör upp om världens äldsta trofé – the auld mug.
För första gången 2024 någonsin deltar förutom de stora syndikaten även dam- och ungdomslag där Sverige ställer upp i båda klasserna.
Följ America’s Cup live här:
Vi uppdaterar vår sida med de aktuella seglingarna under hela America’s Cup-tävlingarna för att du inte ska missa något av spänningen!
Mer om America’c Cup hos Skippo
-
America’s Cup: Semifinalerna bjuder på cupens bästa seglingar – hittills
-
Nu börjar svenskarnas America’s Cup-resa – ungdomslaget först ut!
-
Matchpoäng för Ineos Britannia och Luna Rossa – jagar avancemang
-
Blixtdrama under seglingarna inför America’s Cup
-
America’s Cup: Mardröm för TNZ –tappade båten från kran
-
Louis Vuitton Preliminary Regatta – ställningarna efter dag ett
-
America’s Cup: Nu börjar världens mest prestigefyllda regatta
-
America’s Cup: Katastrof för schweiziska Alinghi – ännu ett mastbrott
De svenska satsningarna i Americas Cup 2024
Backade av Svenska Artemis ska två svenska lag slåss i de första America’s Cup-seglingarna som enbart omfattar kvinnor och/eller ungdomar. Lagen kommer att segla i den mindre entypsklassen som fått namnet AC40 och ställas mot elva andra nationer.
Damsatsningen består av inga mindre än: Felicia Fernström (trim), Julia Gross (roder), Rebecca Netzler (trim), Vilma Bobeck (roder), Lovisa Karlsson (trim) och Ida Svensson (roder).
Ungdomssatsningen skickar: Oscar Andersson (trim), Hugo Christensson (trim), Felicia Fernström (trim), Oscar Engström (roder), och Hanno Seifert (roder).
Swedish Challenge – följ de svenska lagen via Instagram
Allt du behöver om de 37:e America’s Cup
Så avgörs America's Cup
America’s Cup är världens mest prestigefyllda seglingstävling, där två lag möts i en duell på havet: titelförsvararen och en utmanare. Titelförsvararen representerar den yachtklubb som vann senast, medan utmanaren utses genom en serie kvaltävlingar.
Tävlingen avgörs genom en serie race, där det lag som först vinner ett bestämt antal race tar hem trofén. Båtarnas design är en central del av tävlingen, och varje lag satsar stort på att skapa den snabbaste och mest tekniskt avancerade båten inom de givna reglerna.
America’s Cup är känd för att driva fram innovation inom seglingssporten och lockar en global publik med sina spektakulära tävlingar. Om utmanaren vinner, blir den nya försvararen ansvarig för nästa tävling, och cykeln börjar om.
Vad för båtar används i America's Cup?
AC75
Under den 37 upplagan av America’s Cup tävlar lagen med båtar som kallas AC75, en foilande enskorvsbåt som är lika snabb som tekniskt avancerad. Bärplanen, eller foilsen, gör att båten lyfter ur vattnet och seglar på sina “foilvingar”. Detta minskar i sin tur motståndet och möjliggör helt otroliga hastigheter, ofta över 50 knop.
AC75-båtarna är 75 fot (cirka 23 meter) långa och designade för att vara lätta, styva och byggs helt i material som kolfiber och titan för att minska vikten ombord. Bärplanen designas under stor hemlighet för att ge fördelar mot de andra lagen. Även om alla båtar kallas AC75:or så är båtarna inte en entypsklass.
Snarare än att ha en vanlig rigg så är de dessutom utrustade med avancerade segel, där det mest iögonfallande är storseglet som fungerar mer som en vinge än ett traditionellt segel. Detta segel, kallat ett ”soft wing sail,” är designat för att maximera effektiviteten och hålla båten stabil även vid höga hastigheter.
AC40
AC40 är en mindre version av den större AC75-båten och används i tävlingar för dam- och ungdomslag under den 37America’s Cup. Precis som AC75 är AC40 en foilande enskrovsbåt, vilket innebär att den också lyfter upp ur vattnet och seglar på sina bärplan för att uppnå höga hastigheter.
AC40-båten är 40 fot (cirka 12 meter) lång och är designad för att ge samma känsla av snabbhet och teknisk precision som AC75, men i ett format för mindre besättningar. Båten har liknande foilarmar och ett avancerat segelsystem som sin större motsvarighet, men är anpassad för att kunna seglas av ett mindre team.
Därtill är AC40 ett så kallat entyps-koncept där alla båtar är identiska vilket ställer ännu högre krav på besättningarnas skicklighet.
Det är AC40 som de svenska besättningarna kommer att segla under den 37 upplagan av America’s Cup.
Hur kan jag följa America's Cup?
Seglingarna i den 37 upplagan av America’s Cup kommer gå att följa såväl online som via mer traditionella tv-kanaler. Alla race kommer att sändas via America’s Cups egna Youtube-kanal men kommer också att bäddas in här på Skippo.se.
Om man vill se sammanfattningar eller via vanlig tv går seglingarna att följa via TV4 och Eurosport.