Med B-Free Explore går det som smort

Maximal prestanda med minimal miljöpåverkan – en kombination som länge varit en dröm för färgtillverkare. Nu har den äntligen blivit verklighet med B-Free Explore. Skillnaden mot andra produkter beskriver båtbyggaren och sjökaptenen Jørgen Gudem som ”enorm”.

Hur skulle du beskriva B-Free® Explore med ett ord?

– Otroligt, svarar Jørgen Gudem med ett leende.

Han är femte generationens båtbyggare och ville hitta ett mer hållbart sätt att ta hand om sina båtar men samtidigt skydda de vackra norska fjordarna han seglar på. När han hörde talas om det globala färgföretaget AkzoNobels International® B-Free Explore ville han prova direkt.

Jørgen föddes in i båtbranschen. Han gick i sin fars fotsteg och blev sjökapten, och äger idag utflyktsföretaget Gudem Maritime som erbjuder sightseeingturer på den storslagna Oslofjorden samt reparation och försäljning av båtar.

Men beväxning av havstulpaner och atlantostron har orsakat allt större problem på båtarnas skrov då de ökar friktionen och i sin tur bränsleförbrukningen. Dessutom är Jørgen väl medveten om sitt ansvar att minimera inverkan på det marina ekosystemet.

Därför sökte han ett mer miljövänligt beväxningsskydd. 

– Samhället lägger allt större fokus på att skydda miljön längs kusterna, och det är ett viktigt arbete för att fjordarna ska överleva, säger Jørgen Gudem.

B-Free Explore – en hållbar lösning för båtägare

B-Free Explore från International® bygger på biocidfri teknik som motverkar påväxt på skrov under vatten. Produkten lanserades hösten 2022 som en del av en hållbar lösning för båtägare som vill minska sin inverkan på miljön. 

Denna premiumprodukt är också ett bra alternativ för båtägare i områden med regelverk som i allt högre grad begränsar traditionellt beväxningsskydd, och dess specialutvecklade, unika polymerteknik ger ett mycket slätt och glatt skrov.

Detta motverkar beväxning genom att förhindra att mikroorganismer som havstulpaner och alger fäster på båtens botten. Det som ändå fastnar på skrovet kan enkelt torkas bort för hand eller med en vattenstråle. 

Resultatet är minskad friktion, vilket sparar bränsle och förbättrar effektiviteten och båtens prestanda. 

Jørgen målade sin 23-fots aluminumbåt från Kaasbøll, med en 250 Mercury på akterspegeln, redan under 2022. Året därpå gjorde han samma sak med sin Nimbus Commander 38.

– Jag kom aldrig upp i högre hastigheter än 26 knop i den större båten, även när den var ren, men när vi hade använt B-Free Explore nådde jag 30. Fyra knop på en stor båt är nära på otroligt, säger Jørgen Gudem och fortsätter:

– Med en marschfart på 20 knop förbrukas nästan 16 liter mindre bränsle per timme, så det är stor skillnad.” Den är snygg och körupplevelsen är bättre eftersom det låter mycket mindre från skrovet. Den snabbare hastigheten och lägre förbrukningen är en fin bonus. Det känns fantastiskt att veta att allt under vattnet nu är 100 procent som det ska.

En färg som passar de flesta båtar

B-Free Explore-systemet är lämpligt för båtar av alla typer och storlekar, inklusive aluminium, gelcoat, stål och trä, och kan användas på nya skrov eller direkt på befintlig bottenfärg, utan att den tidigare bottenfärgen behöver tas bort. 

Hur står sig B-Free Explore står sig jämfört med konkurrerande beväxningsskydd?

– Det är nästan som att jämföra äpplen och päron – skillnaden är enorm, svarar Jørgen.

– Jag är väldigt nöjd, för det har gjort både min båt och upplevelsen så mycket bättre.

Du kan läsa mer om B-Free Explore genom att klicka här.