Iron 827 Coupé – tuff svensk hyttbåt för alla väder

En riktig hårding som levererar som bäst när andra båtar med fördel stannar kvar bakom hamnpirerna. Det är den korta beskrivningen av Iron 827 Coupé som har allt som skapar en riktig allvädersbåt.

”En snabb, smidig och prisvärd båt med militär estetik och ett briljant skrov signerat Mannerfelt Design Team. Det gör Iron 827 till en av de mest underhållande båtarna du någonsin kommer att köra.”

För alla väder

Så löd Motor Boat Awards motivering när Iron 827 nyligen kammade hem utmärkelsen ”Highly commended”. Knappt har lovorden klingat av innan tillverkaren lanserar Iron 827 Coupé på samma grundrecept. En båt som har allt som skapar en riktig allvädersbåt.

Kojer för två

Som namnet antyder så har den en skyddande hytt som inte bara höjer komforten under tidiga vårar och sena höstar. Här finns också övernattningsmöjlighet för två vuxna, utan att hytten för den skull stjäl för mycket plats från de utvändiga gångytorna.

Mannerfelt-skrov

Precis som systermodellen utan hytt balanserar Iron 827 Coupé högt och lätt på sitt Mannerfelt-ritade skrov. Trots sin vassa V-botten (23 grader i aktern) upplevs båten som särdeles stabil. Utmärkande är också att den planar upp blixtsnabbt utan minsta tendens till planingströskel. Något som är speciellt tacksamt när man måste parera för en elak brottsjö med bibehållen sikt föröver.

Testkörning pågår

Med en Mercury V8 Verado på 250 alternativt 300 hk på akterspegeln beräknas toppfarten hamna kring på 40-45 knop. Den som vill ha mer exakta siffror gällande detta får tålmodigt vänta in resultatet av de första provkörningarna som pågår för fullt. En rimlig gissning är också att båten kan levereras med ännu större motorer för den som inte tycker att 300 hästkrafter räcker.

Låg tyngdpunkt

Gott så, men framför allt utmärker sig Iron 827 Coupé genom att vara föredömligt stryktålig. Inte minst tack vare sin kraftiga avbärarlist med luftkanaler som dämpar rörelser, resonansljud och som sänker tyngdpunkten.

Om inte annat kan den rädda situationen vid en slarvig tilläggning.

Iron 827 Coupé säljs av Ironbrothers och premiärvisas på Båtmässan i Göteborg.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Preppa för sjösättning

Hållbarhet & miljö