Efoy – det oberoende båtlivet!

Den som vill begränsa sitt båtliv genom att ständigt hålla sig nära ett landsströms-uttag eller som gillar att köra motorn i hamn i tid och otid kan sluta läsa här. Övriga bör spana in Efoy bränslecell!

Hur gärna vi än vill tro annat så kräver den moderna båtmänniskan allt mer ström ombord. Något som Thermoprodukter inte bara noterat, utan också gjort någonting åt i decennier.

I fallet med Efoy är man nu inne på sitt tionde år av förfiningar och förbättringar i jakten på den optimala bränslecellen.

Principen är i grunden lika enkel som genial.

För att kunna använda vätgas som bränsle, el eller värme behövs en energiomvandlare och det är här som bränslecellen kommer in.

En bränslecell är en energiomvandlare som på ett effektivt sätt kan användas för att göra om vätgasens kemiska energi till elektricitet. Restprodukten är rent vatten och det bildas också värme i processen som kan tas om hand.

Verkningsgraden hos en bränslecell är hög, vilket gör att den ofta kan kompensera för den energiförlust som uppstår då vätgasen tillverkas.

Processen är katalytisk och i det närmaste ljudlös och styrs av spänningen i din batteribank. Om spänningen sjunker under en viss nivå startar bränslecellen laddningen automatiskt.
I kombination med till exempel solceller kan du bli helt oberoende av annan laddning och behöver inte köra varken motor eller koppla landström.

En användarvänlig manöverpanel monteras i båtens inre och informerar om den aktuella nivån i tankpatronen.

Pris från 27 400 kr.

Ytterligare en het nyhet från Thermoprodukter är en batteriövervakare, eller ”batteri-tankmätare” om man så vill.

Smartshunt, som den heter, gör att du kan läsa av alla övervakade batteriparametrar som laddningsstatus, tid kvar, historisk information och mycket mer.

Och kanske det bästa av allt – allt detta i telefonen (sedan du har laddat ner appen VictronConnect).

Det sistnämnda gör att det krävs ett minimum av kablar med allt vad det innebär av risk för onödigt trassel.

Mer info på www.thermoprodukter.se.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Preppa för sjösättning

Hållbarhet & miljö