Alukin C 650 – en stor båt i ett litet format

Helsvetsat skrov, hög åkkomfort och väl genomtänkta lösningar i stort och smått. Så långt intet nytt när det gäller Alukin men C 650 överraskar också genom att vara förvånansvärt rymlig. Se inslaget!

Det må vara Alukins allra minsta båt i modellserien. Därmed inte sagt att den skulle vara trång. Tvärt om är det faktiskt det rakt motsatta som utmärker båten mest.

Om det sedan beror på de många och stora ljusinsläppen, den jättelika takluckan eller att man helt enkelt har lyckats trolla med utrymmena på ett magiskt sätt gräver vi inte vidare i. Klart är dock att Alukin C 650 kan jämföras med betydligt större konkurrenter.

Stark i alla väder

Vi har alltså att göra med en båt som helt uppenbart är skapad av någon som har tänkt par steg extra. Peter Nikula, som denne någon heter, har byggt upp märket från grunden och har hela tiden byggt båtar med övertygelsen om att funktionen ska hållas högt. En Alukin ska inte bara hålla utan också briljera i alla slags väder. Punkt.

En båt för pendling till stugan eller för utflykter med familjen. Alukin C 650 är en tålig och rymlig båt som rymmer det mesta och som står pall för tilläggningar mot klippor såväl som strandhugg.

Bland avgörande detaljer som höga vattenavvisande fribord, stolar med ställbar dämpning från Grammer, rejäla lastytor, breda skarndäck och riktiga för- och akterdäck får man i Alukin C 650 också en båt som är skapad för ett speciellt syfte. Det är alltså ingen slump att den har den är befriad från steglister och att den har en uppbyggnad som ska tåla allt och litet till.

Stark och bärig

Allt sammantaget ger detta en särdeles stabil båt som dessutom kommer undan med en högst måttlig bränsleförbrukning. Med 200 hk där bak kommer man lätt och ledigt upp i en toppfart på 40 knop. Men vad viktigare är – man gör det också när båten är lastad och när havet är upprört.

Kraftiga detaljer

I konceptet ingår förstås också grovt halskskyddade gångytor, breda skarndäck, kraftig avbärarlist, rejält räckverk och kraftiga (på gränsen till överdimensionerade) detaljer så som sig bör på en riktig allvädersbåt.

Passa på att se Alukin C 650 på Allt på Sjön i Gustavsberg den 2-4 september.

Se inslaget!

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Redo för sommarsäsong!

Hållbarhet & miljö