XO 360 – teaser inför test med stort bildspel

XO 360 7 ArtikelVi har just gett nya finska flaggskeppet från XO på 36 fot vad det tål i hårda vindar på engelska sydkusten. Som första medie visar vi ett egenproducerat stort bildspel på den nya hårdingen. 

Det är inget litet kliv som XO tar med sin nya 360. Nio fot långt, för att vara petig. Men vi kan efter en intensiv testdag i kulingvindar och riktigt elaka vågor utanför engelska Poole, där det första exemplaret befinner sig, berätta att XO inte helt och hållet tagit sig vatten över huvudet. Kanske till och med tvärtom.

Med denna best ska det finska aluminiummärket följa upp sin nya snygga designlinje som först sågs i XO 250 (se videon när vi testar XO 250) som hade premiär ifjol. Men istället för att konkurrera med Buster, Anytec, Viggo och alla andra tuffa öppna alubåtar så siktar de nu in sig på Targa, Delta, Sargo och andra svindyra allvädersbåtar i lyxklassen.

Det som direkt skiljer XO från nämnda konkurrenter är byggmaterialet. Och designspråket. Och utformningen av hyttens layout. Den står helt enkelt ut från mängden. 

Frågan är om den håller måttet. Klarar till exmpel det stora glastaket av krafterna från två meter motsjö i 35 knop och har superyacht-designern Jarrko Jämsen något nytt att tillföra fritidsbåtsvärlden? Det får ni snart se i vår filmade test där vi utlovar flygande bilder från havet i 40 knop… Tills dess; håll tillgodo med bildspelet nedan, signerat Gustav Morin.

Läs mer i vår tidigare artikel om XO 360.
Se video när vi testar XO 250.
Se video när vi testar XO 270.
Se video när vi testar och jämför XO med Arronet.