X-Yachts satsar på svensk motorbåt

Det danska segelbåtsvarvet vill slå sig in i motorbåtsbranschen och förvärvar nu svenska HOC Yachts.

X-Yachts har med den äran byggt segelbåtar i 40 år. Men under senare tid har de också haft långt gångna planer på att utveckla en egen motorbåt. De vill fokusera på att utveckla en modell som är enkel att hantera och som ger en tydlig överblick av all information som behövs ombord.

– Valet stod mellan att skapa en helt egen motorbåt från grunden eller att köpa något befintligt och utveckla den vidare i X-Yachts anda – en X-Power boat, säger X-Yachts ordförande Ib Kunøe.

Valet föll till slut på att köpa Svenska HOC Yachts som står ut från mängden med skrovdesign från svenska Petestep, sin ljusa hytt med runt-om-sikt samt ett högteknologiskt navigationssystem och digitalt styrda funktioner.

Vi ska utveckla en X-Power boat med fokus på användaren.

Ib Kunøe, ordförande X-Yachts.

– Vi vill utmana motorbåtsmarknaden med vår erfarenhet från seglingsvärlden och HOC Yachts matchar våra ideal, säger Ib Kunøe och fortsätter:

– Den har spektakulär design, kompromisslös kvalitet, utmärkt prestanda, hög säkerhetsnivå och användarvänlighet och en imponerande bränsleekonomi. Och inte minst ett unikt och innovativt högteknologiskt navigations- och kontrollsystem.

 

HOC Yachts första modell heter Explorer och är en hyttbåt utöver det vanliga med fokus på mjuk gång och användarvänlighet.

HOC Yachts har tidigare byggts i Visby men kommer nu troligen att flytta till X-Yachts varvslokaler i Polen.

– Vi är glada över beslutet och gillar X-Yachts visionära strategi. Vi är övertygade om att vår erfarenhet av motorbåtsdesign kommer att vara ett stort bidrag till X-Yachts planer inom motorbåtsegmentet, säger Vilhelm Djurberg, grundare av HOC Yachts.

Han fortsätter:

– Så snart vi har översikt av alla praktiska frågor som är involverade i denna nya och spännande process så kommer vi att börja flytta produktionen från Visby till X-Yachts anläggningar.

HOC Yachts har också en öppen modell som kommer i två versioner – Cruiser och så Tender som är anpassad för att fungera perfekt ihop med en lyxjakt.

– Vi kommer att ge båtarna en touch av X-Yachts baserat på våra 40 år inom design och byggnation av segelbåtar. Vid Boot i Düsseldorf 2021 kommer vi att visa våra motorbåtar för första gången, avslutar VD Kræn Nielsen.