X Shore – mer pengar till svenska elbåten

XShore - electric

Det svenska elbåtsprojektet X Shore har fått en rejäl knuff i rätt riktning tack crowdfunding.

Hamnen.se har vid flera tillfällen uppmärksammat och låtit sig imponeras av projektet X Shore med entrepenören Konrad Bergström i spetsen.

Nu har han via 432 investerare samlat in nästan 16,5 miljoner nya friska kronor via en kampanj på nätet, vilket lär vara ytterst ovanligt i båtsammanhang.

Framgången ligger troligen i att han driver ett minst sagt ambitiöst projekt med elbåtar som inte bara ska släppa ut noll och ingenting av direkta miljövidrigheter. Utan som också ska gå ljudlöst. För att nämna några lovvärda egenskaper.

Detta tack vare ett samarbete med storheter som Rolls-Royce som bäddar för en magnetisk transmission där kuggarna aldrig rör varandra. Något som inte bara skapar tyst gång utan också ett minimum av slitage.

Mer om det i vårt reportage från båtmässan Allt för Sjön i våras.

Nu låter alltså X Shore meddela att man tar nästa, förhoppningsvis, stora kliv i utvecklingen mot det tysta och miljövänliga båtlivet.

Pengar som först och främst ska gå till att utveckla såväl företaget som konceptet ytterligare.

 

När andra i elbåtssammanhang satsar på långsmala skrov, flerskrov eller till och med foils så håller sig X Shore till en mer traditionell plattform.

X Shore finns nu i tre version två öppna modeller på 6,5 meter och 8,5 meter samt en version med hytt som också är 8 meter lång. De öppna versionerna är snabbast och når längst. Toppfarten sägs vara 40 knop.

Om man nöjer sig att tuffa fram långsamt ska räckvidden vara hela 100 sjömil. Läs mer på www.xshore.com.