X Shore 1 – första bilderna på nya svenska elbåten

Electric-boat-X-Shore-1
X Shore 1 är en ny eldriven båt.

Electric-boat-X-Shore-1Nya svenska elbåten X Shore 1 ska göra att fler väljer att köpa elbåt. Här är första bilderna på båten som det svenska båtföretaget investerat otroligt stort i. 

Här kommer (en något kortad och med färre superlativer) pressrelease om den spännande elbåten från Svenska X Shore:

X Shore lanserar X Shore 1 (pressrelease)

En ny båt anpassad för en bredare marknad till ett attraktivare pris ska ta elbåtstillverkaren X Shore närmare visionen om ett hållbart båtliv.

Stockholm, 1:a september 2022:

Klimat- och teknikbaserade elbåtsföretaget X Shore satsar på att leverera nästa generations elektriska, tysta och uppkopplade båtar utannonserade idag sin senaste modell, X Shore 1. Den nya båten är sprungen ur X Shores senaste teknologi, hållbara produktion och unika skandinaviska design, till ett väldigt attraktivt pris utan att kompromissa på varken prestanda eller funktion.

X Shore 1 kommer att kosta 99 000€ (ex moms, reds anm.) – ungefär en tredjedel av priset jämfört med andra högpresterande elbåtar.

Båten byggs i X Shores egna fabrik, Industries 1 i Nyköping och kommer att finnas i två modeller: Top och Open. De första beställningarna levereras till säsongen 2023.

En eldriven daycruiser med rimlig räckvidd, kvick acceleration och goda sjöegenskaper. Därtill nydanande digital teknik för båtar. Det lovar X Shore med sin nya X Shore 1.

Den pågående elektrifieringen av båtar är en avgörande faktor för att bromsa klimatförändringarna, främja en mer hållbar global ekonomi och nå de globala målen om minskade koldioxidutsläpp. X Shore ökar därför produktionskapaciteten markant för att kunna erbjuda ett avsevärt förmånligare pris för konsumenten, och påskynda övergången mot ett hållbart båtliv.

Sparar enorma utsläpp hävdar X Shore

Utsläpp från högpresterande fossildrivna motorbåtar är anmärkningsvärt höga. 50 timmar på vattnet för en 6-10 meter lång motorbåt genererar ett koldioxidutsläpp motsvarande 7 flygresor tur- och retur mellan New York och centrala Europa. Utöver utsläppen har ljudnivån från motorbåtar en negativ effekt på omgivningen, och enligt International Maritime Organisation påverkas det marina livet både på kort och lång sikt.

– För att erbjuda elbåtar till så många som möjligt är det viktigt att vi lanserar flera modeller och alternativ som tillfredsställer de olika behov och önskemål som finns. Det är helt avgörande att X Shore 1 når marknaden med en konkurrenskraftig prisbild, för att kunna utmana fossilbåtar och snabba på övergången till det mer hållbara alternativet, säger Jenny Keisu, vd på X Shore.

Hon fortsätter:

– Lika viktigt är det att X Shore inspirerar en ny generation båtägare att ta det första steget, och göra det tydligt att elbåtar inte är ett framtidsscenario utan finns tillgängliga redan idag. X Shores båtar finns sedan länge hos konsumenter och de första X Shore 1-båtarna levereras lagom till nästa båtsäsong, med en kapacitet på två båtar per dag när produktionen sätter igång. X Shore är en hyllning till vårt svenska arv – en innovativ produkt designad med funktionalitet och hållbarhet genom alla led. Från produktion, till användning och livslängd.

Båtar som lägger grunden för framtidens båtliv

X Shore grundades på de tre pelarna hållbarhet, teknik och design. Med den grunden har man satt en kurs mot långsiktig hållbarhet som banar väg för en framtid med nettonollutsläpp genom ny teknik, innovativ utveckling, smart design och hållbara material.

X Shore 1 – den nya elbåten

X Shore 1 har en mängd funktioner som gör den till den optimala båten för en dag på vattnet med möjlighet till övernattning. Exempel på sådana funktioner är den öppna akterspegeln med badbrygga som är anpassad för vattensport, den justerbara solbädden och stolarna som öppnar för varianter av sociala ytor, och mittgången som leder upp till det rymliga soldäcket täckt av kork.

Beroende på väder finns alternativ för solsegel eller regnkapell. X Shore 1 kommer i tre specifikationer: Utility, Performance och Premium.

X Shore 1 har liknande prestanda som X Shore Eelex 8000 men bara ett batteri, vilket minskar både kostnaderna och koldioxidavtrycket för kunderna. Storleken möjliggör också enklare transport till köparen, eftersom båten ryms i de containrar som används för global frakt.

X Shores interna produktionsmetoder för delar av båten, som exempelvis skrovet, är helt unika för sin skala och genererar högpresterande komponenter som kräver betydligt mindre material. X Shore använder sig av pre-preg, en kombination av glas- och kolfiber för att hitta den bästa prestandan utifrån vikt och hållbarhet. Slutresultatet är en lättare båt med bara ett batteri på 63 kWh. Att använda kork till skrovet istället för teak ger ytterligare miljöfördelar.

Specifikation för X Shore 1

● Pris: Från 99 000€ (exkl. moms)
● Modeller: Open, Top
● Längd: 6,5 m / 21 fot
● Bredd: 2,23 m / 7,3 fot
● Djup: 0,65 m / 2,13 fot
● Höjd: 1,66 m / 5,4 fot 1,66 m (Open), 2,19 m / 7,18 fot (Top)
● Vikt: 1,7 ton (Open), 1,77 ton (Top)
● Elmotor: 125 kW
● Toppfart: 30 knop
● Marschfart: 20 knop
● Batteri: 63kWh
● Räckvidd: 50 nautiska mil (vid lägre hastigheter)
● Laddning: 20-80% 1,5 timmar (22 kW) / 4,6 timmar (7,3 kW) / snabbladdning 50 min (45
kW)
● Display: Stor touchscreen

Om X Shore

Det svenska klimat- och teknikbaserade elbåtsföretaget X Shore grundades 2016 i Stockholm, producerat i Sverige och är världens ledande leverantör av elbåtar med kunder i Nordamerika och Europa. X Shores båtar använder inga fossila bränslen och har minimal påverkan för det marina djurlivet. X Shore har belönats med en rad priser för designen av modellen Eelex 8000 och 2022 nominerades den till European Powerboat of the Year.

Här tar pressreleasen slut. Vi på Hamnen lovar att återkomma med test och analyser så snart vi får tag i en båt.