X-Cat Series – svenskarna som satsar i Dubai

X-Cat series i Dubai
X-Cat series i Dubai

X-Cat series i DubaiFarter upp emot 200 km/h på en öppen havsbana publikfriande nära land – det är X-Cat Series. I helgen kördes tredje deltävlingen i Dubai och svenskarna i Team Westerlund Racing hade det tufft. Se film och bildspel.
Foto: X-catseries.

 

https://www.youtube.com/watch?v=zGvf0R9IoQI Team Westerlund Racing har gjort en storsatsning säsongen 2012 och inför den tredje deltävlingen var de tidigt på plats för att genomföra högfartstester och optimera sitt ekipage. Dessvärre fick de tidigt problem med kraftöverföringen. Något de inte fick bukt med innan racingen startade. Ändå körde de på med höga mål.

Här följer rapport från Svera:

Det var väldigt lungt vatten under förmiddagens pole position och det gjorde att förhållandena passade den korta Fazza-båten väldigt väl. Det skulle blåsa lite mer under eftermiddagen, men farterna på närmare 150 km/tim i snitt tyder på mycket goda förhållanden, inte minst med tanke på att banorna är korta och med många svängar.

Team Westerlund hade lite fighter med Spirit of Abu Dhabi och den italienska båten Marine Investment med Barlesi o Carpitella. På 6:e varvet tog sig svenskarna om Barlesi men Abu Dhabi-teamet lyckades de aldrig komma förbi.

Det var få förändringar av placeringar under racet. Fazza vann racet klart medan Gillman tappade en placering då han inte klarade av att hålla Mouawad, den schweiz – amerikanska båten bakom sig.

Mot slutet slog en av båtarna runt. Det var den engelska båten Kingfisher.

Resultaten innebar att Fazza nu, som väntat, gick upp till toppen, medan Qatar teamet tappade sin ledning och nu ligger på 3:e plats. I teorin så kan faktiskt fortfarande fyra olika båtar ta VM-titeln, men det är väl i princip bara ett haveri som kan rubba Fazza från segern i år.

Westerlund klättrade upp en placering och med ett bra finalrace nästa fredag i Fujairah kan de ta sig upp en plats till.

VM-tabellen när ett race återstår. (utdrag från 14 deltagande båtar)
1) Fazza, 1217 p,
2) Mouawad, 1050,
3) Qatar Team, 920,
4) Extreme Marine, 662,
5) Abu Dhabi Racing, 521,
6) Spirit of Abu Shabi, 389,
9) Team Westerlund, Swe 219.

Inslag från Båtmässan Allt för sjön när vi provsitter Team Westerlund Racings båt och träffar konstruktören Ocke Mannerfelt.
Läs mer på www.xcatseries.com.