Woxén först i mål i ÅF Offshore Race

Farr_30_Gotland_Runt_puff
Magnus Woxén, en av Sveriges mest erfarna seglare med bland annat fyra Jorden Runt-kappseglingar på meritlistan levde upp till sin kaxiga målsättning att bli första båt i mål i ÅF Offshore Race – med en liten Farr 30.

Farr_30_Gotland_Runt_puff
Magnus Woxén blir första båt i mål i ÅF Offshore Race.


Foto: Oskar Kihlborg.

Det var en kaxig målsättning. Men vi gjorde det, sade KSSS-seglaren Magnus när hans ”Solsidan” som första båt nådde Sandhamn 20 över fem på måndagskvällen.

– Det har varit kul hela vägen. Vi har haft jättebra segling och vi är inte ens trötta, säger Magnus.

Det var i de hårda undanvindarna från Gotlands sydspets Hoburgen upp mot rundningen utanför Visby som de två Farr 30:orna Solsidan och S/Y Maskinen kämpade om ledningen.

– Det var jobbig sjö och jobbig segling just då. Men besättningen kämpade stenhårt och det gick på några timmar, sedan hade vi en bra ledning, säger Magnus som har stått vid rodret större delen av tiden.

Magnus har hunnit bli 41 år. Som yngre tonåring deltog han i sin första kappsegling runt Gotland, i en entonnare som var en stor klass på den tiden. Han har kappseglat i allt från optimister till 100-fots båtar och såväl enskrov som flerskrov. Det är förmodligen den mixen som gjort honom så bra, tror han själv.

– Den troliga anledningen till jag har varit ganska framgångsrik är nog att jag har seglat väldigt många olika typer av båtar från unga år, säger han.

I förra årets ÅF Offshore Race seglade Magnus på DataCom som då blev totalsegrare. Året innan vann han med en gammal chartrad Farr 30. I år valde han att tävla med sin egna Farr 30:a Solsidan.

Farr_30_Gotland_Runt_Woxen_1
Magnus Woxén med besättning först i mål i ÅF Offshore Race.
Foto: Oskar Kihlborg.

 

Se film om Farr 30: