Vurpor och drömsegling inför världscupen

Att hålla sig kvar inne båten är inte alltid det lättaste. Åtminstone inte när man som vi seglar en så kallad skiff, vilket kan liknas vid en surfbräda med vingar. Se video.

När man befinner sig på en båt som drar fram i 20 knop och försöker förflytta sig själv på ett smidigt sätt, krävs smått akrobatiska egenskaper. Inom loppet av fem sekunder, helst färre, ska man från det att man står i 90 graders vinkel över vattnet, balanserandes på tåspetsarna på en 10 cm bred vingkant, dra sig upp, huka sig under bommen, byta hand för skot eller rorkult, smidigt och kvickt tassa över till nya lovartssidan, grabba kroken med fria handen, kasta sig ut över sidan med hela kroppsvikten hängande i en arm, kroka i selen och samtidigt behålla båtfarten genom hela manövern.

Detta kan låta som en baggis, men då och då händer de att man missar vingkanten, kroken eller skotet. Resultatet – ett ofrivilligt bad – som ni kan se i videon ovan. Alternativt en mycket obekväm position för fötter, ben, armar och lite extra jobb för medseglaren att få upp sin kamrat i båten igen.

”Sitt ner i båten!”
I vår klass är det alltså inte ofta man får höra uttrycket ”sitt ner i båten”. Konstruktören för 49er:n missade ju att installera både sittplatser och ledstång att hålla fast sig i…

Upprinnelsen till denna korta inblick i hur livet ombord kan vara på en 49er var att vi fick uppleva några fadäser av detta slag några gånger under den gångna veckans träning, samt under träningsregattan som ägde rum i helgen. En regatta där vi seglade med mer självkänsla och tro på oss själva än på länge – trots en del missbedömningar av avstånd… Vi undvek dock bad, även om det var nära vid flertalet tillfällen.

Alla seglare i landslaget är samlade på Mallorca för att träna inför den kommande världscupregattan. Vissa dagar är än härligare än andra.

Två dagars träning kvarstår nu här nere på Mallorca innan det är dags för sex dagars vila; inkluderat förberedelse inför världscupen som börjar måndagen den 31 mars. Håll er uppdaterade här när det drar igång!