Vripack V20 Solar Racer – båtracing på bara sol

Eldrivna båtar är i ropet och en av många aktörer med höga ambitioner är det holländska designföretaget Vripack som har tagit fram en seriebyggd tävlingsbåt som drivs av solceller.

Om det går som holländska Vripack hoppas så sopar de hem vinsten i Solar 1 Monte Carlo Cup, ett race för solcellsdrivna båtar i sommar. Men då vill det också till att deras senaste skapelse är så bra som de påstår.

Enligt uppgift ska den vara god för en toppfart på 30 km/h. Därtill lär solcellerna också vara så pass effektiva att de förmår ladda båtens lithiumbatterier även under full gång.

Vripack V20, som ”båten” heter, är byggd i glasfiber och har bärplan som lyfter skrovet för att uppnå minsta möjliga motstånd i vattnet. Därtill är det solcellstäckta däcket konvext, vilket ger extra lyftkraft, för att förklara effekten i enkla drag. En bättre och mer komplicerad förklaring är att den konkava undre delen får båten att utnyttja den så kallade WIG-effekten (Wing In Ground), alltå som en flygplansvinge. I filmen nedan förklaras principen noggrant och vi får se intressanta exempel på hur man kan bygga bränsleeffektiva båtar med vingar.

Solar 1 Monte Carlo Cup arrangeras den 10-12 juli och förutom att delta i tävlingen hoppas Vripack också kunna väcka intresse för sitt tävlingsekipage som en mycket exklusiv och annorlunda tenderbåt till lyxjakter, vilket kan vara försäljningsargument som går hem hos miljardärer. Om inte annat slipper de tanka och hantera bränsle när de ska ut på utflykter medan moderskeppet ligger för ankare.

Frågan är ändå hur smidig Vripack V20 Solar Racer är med tanke på att den bara har plats för två personer på sina 5,80 x 2,30 meter?

Vripack V20 Solar Racer

Längd: 5,80 m
Bredd: 2,30 m
Djupg: 0,15 m
Motor: Elmotor 5,44 hk
Antal personer: 2
Toppfart: 30 km/h
Mer info: www.vripack.com.